Eredivisie: PEC neemt derde plaats over van Feyenoord

Een doordeweekse speelronde in de Eredivisie, met vanavond vijf wedstrijden. Het belangrijkste nieuws: PEC Zwolle (winst op Dordrecht) nam de derde plek over van Feyenoord (verlies bij Heerenveen). Maar er was meer. Een overzicht.

Sam Larsson (midden), hier nog balend na de wedstrijd tegen ADO Den Haag in december, scoorde vandaag twee keer tegen Feyenoord. Foto ANP/ Henk Jan Dijks

Een doordeweekse speelronde in de eredivisie, met vanavond vijf wedstrijden. Het belangrijkste nieuws: PEC Zwolle (winst op Dordrecht) nam de derde plek over van Feyenoord (verlies bij Heerenveen). Maar er was meer.

SC Heerenveen - Feyenoord 3-1

Feyenoord moet toch hebben gedacht een slag te kunnen slaan in de strijd om de tweede plaats met Ajax, nu de Amsterdammers al wedstrijden op rij slecht voetbal spelen en punten verliezen. Een Heerenveen in vorm dacht er vanavond thuis anders over. De subtopper bleef voor het zevende duel ongeslagen en Feyenoord liep niet verder in op Ajax en blijft vijf punten achter. En Ajax speelt morgen nog tegen AZ.

De Rotterdammers kwamen in het Abe Lenstrastadion vooral defensief tekort tegen Heerenveen. Volgens persbureau ANP greep vooral verdediger Terence Kongolo een paar keer ongelukkig in. Feyenoord kwam na een half uur nog wel op voorsprong, via Colin Kazim-Richards. Simon Thern deed voor rust namens Heerenveen nog wat terug.

Van de Friezen ging na de rust de meeste dreiging uit en ze liepen via twee goals van Sam Larsson uit. Het had nog meer kunnen zijn, ware het niet dat Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer dat voorkwam.

Feyenoord zakt naar de vierde plaats in de stand. Heerenveen blijft zevende.

De tweede van Larsson:

PEC Zwolle - FC Dordrecht 4-0

Niet Feyenoord, maar PEC Zwolle is even de naaste belager van Ajax in de strijd om de tweede plaats. De ploeg van Ron Jans won (uiteindelijk) overtuigend van nummer laatst Dordrecht.

Stef Nijland zette Zwolle vlak voor rust op voorsprong. Dordrecht kreeg kansen langzij te komen, maar benutte die niet. Toen Sheraldo Becker tien minuten voor tijd de 2-0 maakte, was het verzet verbroken en liep PEC nog uit naar 4-0 via Ben Rienstra en nogmaals Nijland.

ADO Den Haag - FC Twente 2-0

In Den Haag was het de avond van Aleksandr Jakovenko. De Oekraïense aanvaller, kort voor het verstrijken van de transferperiode weggehaald bij het Italiaanse Fiorentina, maakte zijn debuut en maakte meteen een doelpunt. Het was te betwijfelen of Jakovenko überhaupt vanaf had mogen starten, ware het niet dat clubtopscorer Michiel Kramer geblesseerd is.

Na een kwartier kon Jakovenko, die zich volgens ANP tot dat moment nog niet echt nuttig had kunnen maken, profiteren van een fout van Twente-speler Daryl Lachman. In de rest van de wedstrijd kregen beide ploegen maar weinig kansen. De beslissing kwam uiteindelijk pas in de laatste minuut van de wedstrijd, toen Roland Alberg een penalty benutte.

SC Cambuur - Vitesse 0-2

2015 is Leeuwarden nog niet goedgezind. SC Cambuur, toch een van de verrassingen van de eerste competitiehelft, wacht nog steeds op de eerste overwinning. Vandaag verloor het thuis van Vitesse. Sinds het einde van de winterstop, inclusief de bekerwedstrijd tegen PEC, werd er maar één punt behaald door de ploeg van Henk de Jong.

Valeri Qazaisjvili zorgde voor rust voor de 0-1 voor de Arnhemmers, Denis Olinik maakte van dichtbij 0-2.

Willem II - FC Utrecht 1-0

Willem II was vanavond met 1-0 te sterk voor FC Utrecht. Dat betekende de vierhonderste eredivisieoverwinning voor de Tilburgers. De ploeg won dankzij een late goal van middenvelder Robbie Haemhouts.

Willem II (nu de nummer elf) loopt door de winst iets uit op FC Utrecht (nu de nummer twaalf).

    • Frank Huiskamp