En zo gaat een oefensessie

Je speech oefenen in een helverlicht klaslokaal. Zo bereiden de studenten van Universiteit Utrecht zich voor op de Model United Nations.

Kim Jong-un is dood en in Noord-Korea is de sfeer nogal paniekerig. Het leger is in de war en vergeet de grenzen goed te bewaken. Er is sprake van een exodus naar Zuid-Korea. Wat nu? Wie is verantwoordelijk voor het welzijn van de vijfhonderdduizend vluchtelingen? Is dat Zuid-Korea, of moet de internationale gemeenschap zich ermee gaan bemoeien?

Dat is de kwestie die wordt behandeld tijdens deze Model United Nations-bijeenkomst van studenten van de Universiteit Utrecht.

Birma, vertegenwoordigd door Luc Stefelmanns (23), maakt zich sterk voor de zogeheten ‘ANANAS-benadering’ van het Korea-probleem: „All New Allies Need Additional Support. Dus Noord-Korea moet geld krijgen”, vindt Birma.

Mariëlle van Nimwegen (22), afgevaardigde van Saoedi-Arabië: „We houden van ananas. Het is cool en vol van smaak. Maar deze term is een lege huls. Er staan levens op het spel. We moeten oplossingen voor de korte termijn verzinnen.’’

„Wie woont er in een ananas diep in de zee?” Roemer Sijmons (19), afgevaardigde van Jordanië, begint met een raadsel. „Inderdaad, Sponge Bob. We moeten de ANANAS-benadering daarom combineren met de sponsbenadering. Zuid-Korea moet de vluchtelingen absorberen en ze uitpersen als het weer veilig is in Noord-Korea.”

Wie is het best gekleed?

In de echte VN zijn de winnaars van zo’n bijeenkomst de landen die er óók een slaatje voor zichzelf uitslaan. Vanavond zijn er andere prijzen te winnen, zoals ‘best gekleed’, ‘grappigste speech’, ‘beste afgevaardigde’ en ‘meeste quotes in de speeches’ – om de strijdlust alvast aan te wakkeren. Want dit is de laatste keer dat de bijna twintig studenten van de Universiteit Utrecht samenkomen voordat ze naar Harvard gaan om met ruim drieduizend andere studenten de Verenigde Naties na te bootsen. Daar aanwezig zijn is zo’n beetje de heilige graal van het politiekje spelen. Er is ook een prijs voor het beste team. Tijdens de oefensessie van vanavond, in een fel verlicht klaslokaal van de Universiteit Utrecht, behartigt iedere student de belangen van een ander land, straks zijn ze allemaal Mexico.

De Model United Nations kampt met een stoffig imago – eigenlijk net zoals de Verenigde Naties zelf. De Amerikaanse diplomaat Samantha Power noemde MUN eens „nerd heaven”. Hoe zit dat? Want deze bijeenkomst is dus nogal lollig. Eerder stand-up comedy met een politiek tintje of een parodie op de VN, dan een plek waar ernstig aan ‘de oplossingen van de toekomst’ wordt gewerkt, zoals Harvard MUN op zijn website schrijft.

Joris Ramm (24) is debatleider. „Vandaag is het wat informeler. We willen het wel leuk houden voordat we naar Amerika gaan.” Humor kan volgens Joris ook een wapen zijn tijdens een échte VN-bijeenkomst . „Het duurt soms uren. Als je dan een grapje maakt worden mensen wakker. Misschien kun je met grappen zelfs de internationale gemeenschap op je hand krijgen.”

Een studiebeurs winnen

In Nederland kan er ook fel worden gediscussieerd tijdens MUN-bijeenkomsten, maar het politieke spel wordt meestal niet zo hard gespeeld als in Amerika „Daar moet je niet zomaar je USB-stick met informatie laten slingeren. Ik heb gehoord dat ze gejat worden”, zegt Charlotte de Mare (rechtenstudente, president van de Utrecht University Model United Nations, nu afgevaardigde van China). Ze vindt het niet zo gek dat ze daar bloedfanatiek zijn. „Amerikaanse studenten kunnen op MUN-evenementen soms zelfs een studiebeurs winnen.” The New York Times schreef twee jaar geleden over het fenomeen ‘de gouden hamer’. Een afgevaardigde gaat dan naar bed met de debatleider om de kans op winst te vergroten. Als er echt iets op het spel staat, is humor niet het machtigste wapen.

Over de vluchtelingen uit Noord-Korea wordt vandaag trouwens geen consensus bereikt. Er komt zojuist nieuws binnen uit Noord-Korea, zegt voorzitter Joris. „Volgens het bericht zijn er door honger miljoenen mensen doodgegaan in Zuid-Korea. Dat is jullie schuld. We zijn heel teleurgesteld.” Iedereen lacht.

Grapje, natuurlijk.

    • Kim Bos