Paus roept vermoorde aartsbisschop uit tot martelaar

Romero wordt nog altijd geëerd. Foto Reuters

Paus Franciscus heeft de in 1980 doodgeschoten progressieve en populaire Salvadoraanse aartsbisschop Óscar Romero uitgeroepen tot een martelaar voor het geloof. Dit is een eerste stap op weg naar zaligverklaring. Conservatieve krachten in het Vaticaan hebben dit jarenlang geblokkeerd.

Romero werd vermoord bij een van de geruchtmakendste aanslagen door rechtse Salvadoraanse doodseskaders. Hij had zich in de burgeroorlog die woedde tussen de rechtse regering en linkse rebellen, uitgesproken voor mensenrechten en steun aan arme boeren.

De charismatische Romero was zeer geliefd en al snel kwam een campagne op gang om hem zalig te verklaren. Paus Johannes Paulus II en zijn rechterhand Joseph Ratzinger, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en de latere paus Benedictus XVI, hielden dit tegen. Zij verzetten zich tegen de door Romero bewonderde bevrijdingstheologie in Latijns-Amerika, die Marx en Jezus probeerde te verenigen en zich keerde tegen hiërarchie – ook binnen de kerk.

Vorig jaar had paus Franciscus, de eerste paus uit Latijns-Amerika, al gezegd dat er geen reden meer was voor een blokkade. In het kerkelijk recht kan een martelaar zalig worden verklaard zonder dat hoeft te worden bewezen dat hij of zij een wonder heeft verricht.