Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Egyptische rechtbank veroordeelt 230 activisten tot levenslang

Vlnr: Maher, Douma en Adel horen vanachter tralies in de rechtszaal de rechtbank aan. Reuters / Stringer

Een Egyptische rechtbank heeft 230 liberale activisten, onder wie de prominente activist Ahmed Douma, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat schrijven de persbureaus Reuters en AP op gezag van juridische bronnen.

Het is de zwaarste serie veroordelingen van een Egyptische rechtbank tegen seculiere activisten tot nu toe. De veroordelingen zijn onderdeel van een strijd om tegenstanders van de huidige regering de mond te snoeren. De zaak is gelinkt aan onlusten in het centrum van Kairo in december 2011. Er ontstond toen een brand in een bibliotheek die zeldzame manuscripten en boeken bevatte. De veroordeelden kunnen nog in hoger beroep gaan.

Douma was één van de leiders

Douma werd al eens eerder veroordeeld. Dat gebeurde samen met twee andere prominente activisten. In 2013 besliste een Egyptische rechtbank dat Douma samen met Ahmed Maher en Mohammed Adel drie jaar de cel in moest voor deelname aan een demonstratie zonder vergunning en het aanvallen van politieagenten.

De drie behoren tot de oprichters van de jongerenbeweging 6 april, die in 2011 demonstraties tegen de toenmalige president Hosni Mubarak hielp organiseren. Ook steunden ze dit jaar de campagne om de gekozen islamistische president Mohammed Morsi weg te krijgen. Na diens afzetting door het leger in juli zijn de autoriteiten volgens hen echter teruggevallen in oude gewoonten.