Dodental vliegtuigongeluk Taipei naar 25 - nog achttien vermisten

Het wrak van het toestel van TransAsia Airways Foto Reuters/ Pichi Chuang

Het dodental van het vliegtuigongeluk in de Taiwanese hoofdstad Taipei is gestegen naar 25. Reddingswerkers zoeken momenteel in het donker nog naar achttien mensen die vermist zijn, schrijft persbureau AP.

Persbureau Reuters spreekt van 23 doden en twintig vermisten.

Vlucht GE235 van luchtvaartmaatschappij TransAsia Airways stortte eerder vandaag kort na opstijgen neer in de river de Keelung. Aan boord waren 58 mensen, vooral Chinezen. Vijftien mensen werden gered, maar liepen wel verwondingen op. Er werd al gevreesd dat er nog meer lichamen gevonden zouden worden. Reddingswerkers konden pas een goed beeld van de situatie krijgen toen ze met een kraan het wrak uit de rivier gehaald hadden.

Gissen naar de oorzaak

Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies is misgegaan met het toestel. Er was geen sprake van slecht weer en het toestel waarmee de piloot vloog, was nog geen jaar oud. Al vlak na het opstijgen riep de piloot om hulp.

Op dramatische beelden die online verschenen is te zien hoe het vliegtuig ternauwernood een flat ontwijkt en bijna op zijn zij in de rivier terechtkomt na kort daarvoor nog een brug en een taxi die op dat moment daar reed te hebben geraakt. Gespeculeerd wordt dat de piloot scherp heeft gestuurd om zo de hoogbouw te ontwijken, maar de Taiwanese luchtvaartautoriteit kan dit nog niet bevestigen.

Tweede ongeluk in een jaar

Het is al de tweede keer in korte tijd dat er een vliegtuig van TransAsia neerstort. Vorig jaar juli stortte een toestel van hetzelfde model, een ATR 72, neer bij de Penghu-eilanden voor de kust van Taiwan. 48 mensen kwamen om het leven.

    • Frank Huiskamp