2Doc: Asielzoeka’s

NPO 2, 23.00-23.59u.

Op Facebook noemen ze zichzelf ‘asielzoeka’s’: jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun hele jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd.

Na jaren van onzekerheid zijn ze terechtgekomen in een rijtjeshuis of op een flatje in Limburg, Noord-Holland of Overijssel.

Opeens moeten ze ieder hun eigen weg zoeken, kilometers verwijderd van elkaar. Via sociale media overbruggen ze de afstand en delen ze hun hoop, humor en herinneringen met elkaar. Filmmaker Sergej Kreso, die zelf in verschillende asielzoekerscentra heeft gezeten, volgt vier jongeren die vol nostalgie terugkijken op hun in asielzoekerscentra doorgebrachte kinderjaren. Hoe hebben zij hun tijd in deze afgesloten wereld beleefd, waar sociale contacten met mensen uit verschillende culturen als vanzelfsprekend ontstonden? En hoe redden de jongeren zich nu in de Nederlandse maatschappij?

De documentaire maakt een filmische reis door hun levens, waarbij mooie en pijnlijke herinneringen worden afgewisseld met hun verlangens en ambities. Waar de een werkt aan een carrière in de muziek of dans, droomt de ander van de ideale man.