Dit melden andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Steunt Nederland Starbucks?

De meerderheid van de Tweede Kamer wil het fijne weten van de afspraken tussen de Belastingdienst en Starbucks, kopt de Volkskrant. Zij steunen dan ook het verzoek van Jesse Klaver (GroenLinks) voor duidelijkheid in deze kwestie.

Het Tweede Kamerlid vermoedt dat de deals die grote bedrijven met de fiscus sluiten gebruikt worden om belasting te ontduiken. De Volkskrant diende al eerder een WOB-verzoek in over deze zaak. De Europese Commissie vermoedt dat er mogelijk sprake is van verkapte overheidssteun in het geval van Starbucks in Nederland.

De Europese Commissie zou volgens de krant momenteel op ‘oorlogspad’ zijn en neemt verwoede pogingen om belastingontduiking in de Europese Unie aan te pakken. Er lopen onderzoeken in Nederland, België, Ierland en Luxemburg naar verdachte belastingconstructies voor buitenlandse bedrijven.

Bols naar de beurs

Vandaag gaat Bols eindelijk naar de beurs. Vooralsnog worden er geen Alibaba-achtige toestanden verwacht. De aandelen gaan 15,75 euro kosten, meldt de Telegraaf.

Die prijs ligt tussen de 13,50 en 18 euro die Bols eerder aangaf. Volgens de drankfabrikant kan de beursgang rekenen op veel aandacht bij investeerders. Tegenover de Telegraaf laat Bols weten dat de emissie van 8,1 miljoen aandelen “ruim overtekend” is. Met de verkoop van de aandelen krijgt de jenevermaker een geschatte waarde van 196 miljoen euro.

Shell wil af van olievelden in Noordzee

Z24 noemt het een einde van een tijdperk: Shell gaat het Brent-olieveld in de Noordzee ontmantelen. De eerste stappen daartoe zullen de komende dagen genomen worden.

De ontmanteling van het olieveld komt eerder dan verwacht, schrijft de zakensite. De dalende olieprijs zou de winning in de Noordzee minder lucratief maken. De verwachting is dan ook dat de kleine vijfhonderd olieplatforms in het gebied het voorbeeld van Shell zullen gaan volgen.

De opruiming van de vier Brent-platforms zal zo’n 53 miljard euro gaan kosten. Daarbij wil Shell uiteraard incidenten voorkomen, aan de platforms kleven nog altijd de gevolgen van de schadelijke Brent Spar-milieuramp.

    • Hans Klis