Dit is ook leuk zonder zesde zintuig

Renske de Greef is gefascineerd door beurzen. Elke maand bezoekt ze met fotograaf Jan Hoek een nieuwe beurs om daar haar vijf favoriete producten uit te zoeken, zodat je niets hoeft te missen. Deze week:

De Paranormaal Alternatief Beurs in Rijswijk

In de bus naar de beurs koester ik visioenen waarin ik me laaf aan de tonen van Tibetaanse klankschalen & panfluiten terwijl iemand mijn aura masseert, een ander mijn voeten leest en een derde me vertelt over mijn beschermengel die niet alleen bijzonder trots op me is, maar ook nog verdacht veel lijkt op Frank Zappa.

Eenmaal op de beurs verandert echter mijn stemming. Terwijl ik langs de kraampjes dwaal en op veelal zelfgemaakte bordjes de aangeboden diensten lees (chakra-healings, iris-readings, energetische vortexmassages), voelt het het niet goed om ergens een consult aan te vragen. Het voelt flauw. Want uiteindelijk geldt voor mij toch, en dat wordt duidelijker naarmate ik langs meer kraampjes loop: ik geloof er niet in. Ja, ik geloof in mensenkennis en aandacht en warmte, maar niet in stemmen uit het dodenrijk of genezende kristallen. Voor mij blijft het een spirituele kermis – en tussen de mensen die er allemaal wél vol overgave in geloven, voelt de motivatie ‘geinig!’ te gemeen.

Dus ik besluit op zoek te gaan naar de producten die je ook kunt waarderen als je engelen slechts associeert met kerstetalages, de lijnen in je handen met een gebrek aan handcrème en panfluiten met die enigszins vermoeiende ponchojongens op Utrecht Centraal.

    • Renske de Greef