Vijf vragen over...

Dit is de Amerikaanse eigenaar die V&D (bijna) failliet laat gaan

Beeld iStock, bewerking NRCQ

Vijf vragen over Sun Capital Partners, de Amerikaanse eigenaar van V&D.

1. Wat is Sun Capital?

Sun Capital Partners is een private equity-firma met 160 werknemers die sinds de oprichting in 1995 in zo’n 315 bedrijven wereldwijd investeerde, en momenteel zo’n 9 miljard dollar (7,9 miljard euro) onder beheer heeft.

De naam laat zich makkelijk verklaren als je kijkt naar de locatie van het hoofdkantoor: Boca Raton, Florida.

De prooien van Sun zijn doorgaans bedrijven met een jaaromzet van tussen de 50 miljoen en 500 miljoen dollar.

Sun heeft enkele belangrijke motto’s, leert de website. Zo geldt voor de bedrijfscultuur:

“Have fun and lighten up”

2. Hoe zit het met V&D?

Sun kocht V&D eind 2011 voor naar schatting 70 miljoen euro van Maxeda: het oude Vendex-concern (van onder andere HEMA, Bijenkorf en Dixons) dat in 2004 door de private equity-collega’s van KKR op nogal winstgevende wijze van de beurs werd gehaald en opgesplitst.

Aan de jaarcijfers te zien heeft Sun Capital er beduidend minder plezier van. Al valt niet uit te sluiten dat SUN via een achterdeur wel geld uit V&D heeft gehaald.

3. Doet Sun het altijd zo slecht?

Het gaat wel eens vaker mis: neem het Duitse postorderbedrijf Neckermann. Dat werd in 2008 gekocht maar ging in 2012 over de kop toen Sun weigerde er geld in te pompen. Net als bij V&D gaven critici de schuld aan een gebrek aan modernisering.

In 2011 schreef The Wall Street Journal “Congrats, Sun Capital: 2 Bankruptcies in a Week”. In de VS gingen zowel restaurant Real Mex als ijszaak Friendly’s Ice Cream failliet.

Maar dat betekent niet dat Sun er altijd een potje van maakt. Hoewel het geen financiële gegevens deelt, blijkt uit Bloombergdata dat verschillende Sun Capitalfondsen bovengemiddeld presteren. Anders zouden partijen zoals Alpinvest (dat geld beheert voor onder meer pensioenfonds Horeca & Catering) ook niet investeren.

4. Wat bezitten ze nog meer?

Sun Capital is eveneens eigenaar van het succesvolle Nederlandse modemerk Scotch & Soda (in 2013 goed voor een omzet van 313 miljoen euro), waar het naar schatting zo’n 350 miljoen euro voor neergelegde.

Bij het portfolio van 61 bedrijven horen bedrijven als Bonmarché (een grote dameskledingzaak in het VK), verpakkingsmaterialenproducent Coveris (ook in Nederland actief) en in de VS bekende restaurants als Garden Fresh en Fazoli’s.

5. Wie is er de baas?

Sun Capital heeft twee topmannen: Marc Leder en Roger Krouse. De studievrienden van businessschool Wharton van de University of Pennsylvania werkten eerder voor Lehman Brothers, richtten Sun Capital Partners samen op in 1995 en noemen zich co-CEO’s. Met Sun vergaarden ze ieder een vermogen van naar schatting 500 miljoen dollar.

Leder is verreweg de bekendste. In een consortium met zakenlui en acteur Will Smith is hij eigenaar van basketbalclub Philadelphia Seventy-Sixers. Ook siert hij nog wel eens de tabloidpagina’s onder koppen als ‘Nude frolic in tycoon’s pool’.

En wellicht herinner je je nog de laatste presidentsverkiezingen in de VS? En hoe Romney het zwaar kreeg vanwege dit verborgen camerafilmpje waar hij 47 procent van de Amerikanen wegzet als uitkeringstrekkers?

Dat fondsenwervingsetentje (à 50.000 dollar per persoon) was dus bij Leder thuis.