Die nieuwe Harper Lee? Het is maar de vraag hoe origineel die is

‘One Book Wonder’. De term gaat niet meer op voor de Amerikaanse schrijfster Harper Lee (88), die gisteren een nieuwe roman aankondigde. Haar biograaf heeft zijn twijfels over het nieuwe boek.

“Het wordt erg interessant om te zien hoe origineel het boek is”, zegt Charles Shields in The New York Times. Daarmee doelt Shields, van wie in 2006 de Harper Lee-biografie Mockingbird verscheen, op de overeenkomsten tussen het voor juli van dit jaar aangekondigde Go Set a Watchman en de beroemde enige roman van Lee, haar debuut To Kill a Mockingbird, uit 1960.

Scout

Lee werd vrijwel direct beroemd door haar instant klassieker, in het Nederlands vertaald als Spaar de spotvogel. In het boek vertelt de 8-jarige Jean Louise Finch, ‘Scout’, hoe haar vader, de advocaat Atticus Finch, in de jaren ‘30 de woede van een fictief Amerikaanse dorpje op de hals haalt als hij besluit een van verkrachting betichtte Afro-Amerikaanse man te verdedigen.

Er werden 40 miljoen exemplaren van verkocht. In 1962 verscheen de verfilming, met Gregory Peck als Atticus Finch in de hoofdrol. Peck kreeg er een Oscar voor, voor Beste Mannelijke Hoofdrol.

Flashbacks

Lee blijkt Go Set a Watchman al in de jaren ’50 geschreven te hebben. Belangrijker nog, het blijkt onlosmakelijk verbonden met haar succesvolle debuutroman, liet Lee gisteren weten via haar uitgever:

“Een personage in het verhaal was Scout, een volwassen vrouw. Mijn redacteur vond de flashbacks naar Scouts kindertijd interessanter en overtuigde me een roman te schrijven vanuit het oogpunt van de jonge Scout”.

Origineel

Het manuscript van Go Set a Watchman werd vorig jaar herfst door een vriend van Lee aangetroffen tussen archiefspullen. Lee waande het manuscript verloren. Vrienden overtuigden haar dat ze het boek alsnog moest laten uitgeven. Omdat Go Set a Watchman ontsproot uit To Kill a Mockingbird twijfelt biograaf Shields of dat besluit wel zo verstandig is:

“Veel uit Go Set a Watchman is overgenomen in To Kill a Mockingbird, en misschien waren dat de beste delen.”

    • Roderick Nieuwenhuis