Deze Amerikanen laten V&D (bijna) failliet gaan

Gaat V&D failliet of niet? Het lot van het warenhuis ligt in handen van eigenaar Sun Capital. Vijf vragen over deze Amerikaanse financier.

Winst keldert

1 Wat is Sun Capital?

Sun Capital Partners is een private equity-firma met 160 werknemers die sinds de oprichting in 1995 in zo’n 315 bedrijven wereldwijd investeerde en momenteel zo’n 9 miljard dollar (7,9 miljard euro) onder beheer heeft.

De naam laat zich makkelijk verklaren als je kijkt naar de locatie van het hoofdkantoor: Boca Raton, Florida.

De prooien van Sun zijn doorgaans bedrijven met een jaaromzet van 50 miljoen tot 500 miljoen dollar.

Als bedrijfsmotto hanteert Sun onder meer: ‘Have fun and lighten up’.

2 Hoe zit het met V&D?

Sun kocht V&D eind 2011 voor naar schatting 70 miljoen euro van Maxeda: het oude Vendex-concern (onder meer HEMA en Bijenkorf) dat de private equity-collega’s van KKR in 2004 op nogal winstgevende wijze van de beurs haalden en opsplitsten.

Aan de miljoenenverliezen uit de jaarcijfers te zien heeft Sun er beduidend minder plezier van. Al valt niet uit te sluiten dat het via een achterdeur wel geld uit V&D heeft gehaald.

3 Doet Sun het altijd zo slecht?

Het gaat wel vaker mis, neem het Duitse postorderbedrijf Neckermann. Dat werd in 2008 door Sun gekocht, maar ging in 2012 over de kop toen Sun weigerde er geld in te pompen. Net als bij V&D nu was toen de klacht: een gebrek aan modernisering. In 2011 schreef The Wall Street Journal „Congrats, Sun Capital: 2 Bankruptcies in a Week” vanwege het faillissement van restaurant Real Mex en ijszaak Friendly’s Ice Cream.

Maar dat betekent niet dat Sun er altijd een potje van maakt. Het deelt geen financiële gegevens, maar volgens Bloomberg renderen verschillende Sun-fondsen bovengemiddeld. Anders zouden partijen zoals Alpinvest (dat geld beheert voor onder meer pensioenfonds Horeca & Catering) ook niet investeren in Sun.

4 Wat bezit Sun nog meer?

Het portfolio van Sun telt momneteel 61 bedrijven, waaronder dameskledingzaak Bonmarché, verpakkingsmaterialenproducent Coveris en restaurantketen Garden Fresh. In Nederland is Sun eigenaar van het hippe modemerk Scotch & Soda (313 miljoen euro omzet in 2013) dat het voor zo’n 350 miljoen euro kocht.

5 Wie is er de baas?

Sun telt twee topmannen (‘co-CEO’s’): Marc Leder en Roger Krouse. De studievrienden van businessschool Wharton werkten eerder bij zakenbank Lehman Brothers, richtten in 1995 Sun op en zijn zeer vermogend. Don Roach, die nu de leiding heeft bij V&D, is de financiële topman van Sun. Hij was dat eerder bij modemerk Guess. Van deze drie is Leder het bekendst, omdat hij mede-eigenaar is van basketbalclub Philadelphia Seventy-Sixers, vaak de roddelpers haalt en bevriend is met de prominente Republikein Mitt Romney.

    • Camil Driessen