De schokkende selfie die een reclame bleek voor een speelfilm

Een foto van een Palestijnse man op de vlucht voor twee Israëlische militairen ging gisteren in rap tempo de wereld over. Duizenden twitteraars spraken vol afschuw over de selfie van de vluchtende man, die van dichtbij onder schot wordt gehouden. Het bleek een beeld uit een Palestijnse speelfilm.

Twitter avatar DAMRAP DAM A selfie while the Israeli military running after me. http://t.co/bdgO7xURd2

De controversiële selfie is afkomstig van de driekoppige Palestijnse rapgroep DAM. De man die op de foto wordt achtervolgd, is een van de leden van die groep, de 35-jarige Tamer Nafar. “Een selfie terwijl Israëlische militairen achter me aan zitten”, zo luidde de begeleidende tekst.

Voor de massa leek er op het eerste oog weinig mis te zijn met de foto, maar enkele oplettende twitteraars ontdekten een misser. De militairen dragen gympen onder hun uniform, terwijl ze normaliter legerkisten aan hebben. En ook het pistool werd op een wel erg onprofessionele manier vastgehouden, stelden ze.

Twitter avatar Killamilla18 Tuvya (Ty) @DAMRAP This is fake! The uniforms (including sneakers) which are most definitely not IDF issued and the pose of the soldier (right) is fake
Twitter avatar myriam [Myriam] Only in Pallywood, IDF soldiers wear sneakers.
Israeli-Arab rapper fools the web with fake IDF chase photo http://t.co/QBuDe5zbEQ

Niet lang na de “ontmaskering” deden de rappers de werkelijke toedracht dan ook maar uit de doeken. De foto was een beeld uit de film The Last Verse, een film over het leven van Tamer Nafar, zo bekenden ze. Dat ze nu zo veel aandacht kregen, konden ze dan ook waarderen, zo meldt de band aan Buzzfeed.

    • Joost Pijpker