Bryan Henderson is de grammaticaheld van Wikipedia

De eerste aanpassing deed hij zo’n acht jaar geleden. Sindsdien viste Bryan Henderson, in de Wikipedia-wereld beter bekend als ‘Giraffedata’ , 47.000 fouten uit Wikipedia-berichten. Het wonderlijke: het ging elke keer om exact dezelfde fout.

Bryan Henderson (links) samen met zijn vriend.
Bryan Henderson (links) samen met zijn vriend. Foto Medium / Bryan Henderson

De eerste aanpassing deed hij zo’n acht jaar geleden. Sindsdien viste Bryan Henderson, in de Wikipedia-wereld beter bekend als ‘Giraffedata’, 47.000 fouten uit Wikipedia-berichten. Het wonderlijke: het ging elke keer om exact dezelfde fout.

Henderson is van beroep softwareontwikkelaar en woont samen met zijn vriend, Chun Xue, in Californië. Hij kwam Wikipedia voor het eerst tegen in 2004, in september van hetzelfde jaar verbeterde hij voor het eerst iets. In 2006 verbetert hij voor het eerst de fout die hij daarna nog tienduizenden keren zou corrigeren: “comprised of”. En dit verandert hij vervolgens in “composed of” of “contains”.

Journalist Andrew McMillen schreef in 2014 een boek, waarin dezelfde correctie - maar dan van iemand anders - voorkwam. Na wat googlen stuitte hij op een essay van Henderson, zo schrijft McMillen op blogplatform Medium. In het essay legt de softwareontwikkelaar uit waarom de fout fout is. Iets wat nodig is, zo blijkt uit het stuk van McMillen. Want niet iedereen snapt de correctie of is het er mee eens.

He was surprised, however, to find in the first three months that some people disagreed with his edit, sometimes vehemently. “When the first few people said, ‘Why did you do this?’ I said, ‘Well, it’s not grammatical. It’s not English at all.’

And then finally somebody came and said, ‘You jerk, it’s a matter of opinion! It’s completely valid, I looked it up in my dictionary! You have no right to mess with my article!’” Henderson laughs. “That came as quite a surprise.” He stopped checking the ‘minor edit’ box, to acknowledge that some users might find the change controversial.

Maar dat houdt Henderson niet tegen. Nog altijd corrigeert Henderson de artikelen.

Every Sunday night before going to bed, Henderson follows an editing routine that allows him to efficiently work on the approximately 70 to 80 new ‘comprised of’ errors that appear on the encyclopedia each week. The entire process takes an hour, at most.

Lees One Man’s Quest to Rid Wikipedia of Exactly One Grammatical Mistake bij Medium.

    • Nando Kasteleijn