Ben je e-mail zat? Ga de strijd aan met deze apps

Facebook gaat concurreren met Slack, HipChat en Yammer om e-mailen op werk af te schaffen. Wat zijn de verschillen?

Het is handiger dan papieren post hoor, e-mail. Maar wát kost het een tijd. Niet voor niets dat bedrijven regelmatig aankondigen dat ze het veelvuldige e-mailen willen aanpakken.

De IT’ers van Atos zeiden twee jaar geleden zelfs dat ze e-mail helemaal wilden afschaffen. Dat is nog niet gelukt, maar het laat zien dat veel managers het een probleem vinden dat hun medewerkers uren bezig zijn met het wegwerken van mailtjes.

Niet raar dus dat Facebook in januari begon met een besloten proef van zijn nieuwe app Facebook at Work. Dat moet grotendeels werken als de consumentenversie van Facebook, maar dan voor communicatie tussen collega’s, en zonder advertenties. Het is een gesloten netwerk waarbij de onderneming bepaalt wie er toegang heeft tot bepaalde discussies, en wie niet. Details over functies en kosten geeft het bedrijf later dit jaar.

De opkomst van de smartphone zorgt ervoor dat het steeds logischer wordt om met collega's te communiceren zoals je ook buiten werk doet. En dat gaat nou eenmaal steeds vaker via chat- en socialemedia-apps, en minder via e-mail.

Berichten volgen via sociale media werkt bovendien efficiënter dan e-mailen, denkt Facebook. Zeker als een grote groep aan een project werkt, kan het inderdaad makkelijker zijn om de discussie te volgen in een soort tijdlijn dan in een ingewikkelde e-mailconversatie waarbij je soms in de cc staat en soms juist niet.

En Facebook is niet de enige. Ook LinkedIn en het Chinese Alibaba hebben plannen, net als ‘cloud-reus’ Salesforce en Google. En er waren al flink wat sociale media op de werkvloer. Wat zijn de populairste?

    • Wouter van Noort