Belgische krant krijgt dreigbrief - ‘plannen voor aanslagen in België’

Een archieffoto van post bij PostNL. Foto ANP / Koen van Weel

De Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) heeft een dreigbrief ontvangen die mogelijk afkomstig is van Islamitische Staat (IS). Dat bevestigt Eric van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket in België. Justitie is een onderzoek gestart. Van der Sypt:

“De brief wordt bekeken en geanalyseerd. We nemen de zaak serieus, totdat het tegendeel is bewezen.”

Van der Sypt kan verder geen uitspraken doen over de inhoud van de brief en het onderzoek.

Terreurdreiging België

HLN maakte op haar eigen website een bericht over de dreigbrief.

De brief was in het Frans geschreven en kwam gisteren met de post binnen op de redactie. In de getypte brief wordt onder meer aangekondigd dat “wat in Frankrijk is gebeurd, zich zal herhalen in België”.

De schrijver of schrijvers van de brief richten zich tot de burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever, en koning Filip en dreigen met bomauto’s in zowel grote steden als op het platteland. Volgens HLN staat er onder meer:

“Vanuit België zal IS Europa veroveren, want jullie voeren een proces tegen Sharia4Belgium en houden meerdere van onze broeders gevangen.”

Brief is samenhangend

Journalist bij HLN, José Masschelin, zei tegen radiozender Q-Music België:

“Het is de eerste brief die onze redactie heeft ontvangen die duidelijk verwijst naar plannen voor aanslagen. De tekst is samenhangend en lijkt niet te zijn geschreven door iemand die in de war is.”

    • Carlijn Vis