Argentijnse president grapt over accent Chinezen tijdens bezoek. Niet handig

Haar bezoek aan China kon al op kritiek rekenen, nu ze thuis in Argentinië onder vuur ligt. En dan is president Cristina Kirchner daar, min of meer om economische steun te vragen, en dan plaatst ze een tweet waarin ze het Chinese accent (r’s die l’s worden) belachelijk lijkt te maken. Is dat nou zo handig?

De Argentijnse president Christina Kirchner ontmoet de Chinese president Xi Jinping. Foto Reuters/ Rolex dela Pena

Haar bezoek aan China kon al op kritiek rekenen, omdat ze in haar eigen Argentinië onder vuur ligt vanwege de kwestie rond aanklager Alberto Nisman, vorige maand dood aangetroffen in zijn huis. En nu is president Cristina Kirchner daar, min of meer om economische steun te vragen, en dan plaatst ze een tweet waarin ze het Chinese accent (r’s die l’s worden) belachelijk lijkt te maken. Is dat nou zo handig?

Kirchner plaatste het volgende bericht een paar uur geleden op Twitter.

Twitter avatar CFKArgentina Cristina Kirchner Más de 1.000 asistentes al evento… ¿Serán todos de “La Cámpola” y vinieron sólo por el aloz y el petlóleo? …

“Meer dan 1.000 aanwezigen bij het evenement. Waren die allemaal van ‘La Cámpola’ en kwamen ze alleen voor de ‘lijst’ en ‘petloleum’?”

Ze verving de ‘r’ in ‘arroz’ (rijst) en ‘petróleo’ (olie) voor een ‘l’. Dat deed ze ook met ‘Cámpora’. La Cámpora is de jeugdbeweging van Kirchner.

Niet lang erna tweette Kirchner een excuus. Nou ja, iets wat je met een beetje goede wil kunt opvatten als excuus.

Twitter avatar CFKArgentina Cristina Kirchner Sorry. ¿Sabes qué? Es que es tanto el exceso del ridículo y el absurdo, que sólo se digiere con humor. Sino son muy, pero muy tóxicos.

“Sorry. Weet je wat? De niveaus van belachelijkheid en absurditeit zijn zo hoog dat ze alleen verteerd kunnen worden met humor. Zo niet, dan is het zeer, zeer giftig.”

Maar waartoe of tot wie richt Kirchner zich eigenlijk met haar tweet? Volgens onze correspondent Floor Boon is die bedoeld als reactie op kritiek dat haar publieke optredens altijd vol zitten met haar eigen mensen, mensen uit La Cámpora. Ook Bloomberg trekt die conclusie.

‘Heel onhandig’

Feit blijft dat de tweet van Kirchner al snel werd verspreid - inmiddels is hij al 2.600 keer geretweet - en veel mensen en media er hun vraagtekens bij zetten. Niet alleen omdat hij als beledigend gezien kan worden, maar ook omdat de timing gezien de omstandigheden thuis verre van handig is.

In Argentinië is er veel te doen om de geruchtmakende zaak rond aanklager Nisman, die dood werd gevonden in zijn huis toen hij op het punt stond voor het congres te openbaren dat Kirchner had geprobeerd Irans rol in de dodelijkste terreuraanval in de geschiedenis van het land te verdoezelen in ruil voor olie. Gisteren werd bekend dat er een arrestatiebevel tegen Kirchner was. Dat werd gevonden in de prullenbak van Nisman.

Volgens Boon, die spreekt van een soort “Gordon-momentje” van Kirchner, is de tweet “heel ongelukkig”:

“De president is een zeer actieve twitteraar en ze staat bekend om haar ellenlange toespraken en monologen - die ze ook soms via twitter uitspeelt. Nu neemt ze nooit een blad voor de mond, maar deze opmerking, over de ‘lijst en petloleum’ is wel heel ongelukkig. In eigen land vallen Argentijnen massaal over haar tweet. De president ligt al zwaar onder vuur deze weken in verband met de onopgehelderde dood van aanklager Alberto Nisman, die zware beschuldigingen uitte aan haar adres. Haar reactie daarop werd ook al fel bekritiseerd: ze speculeerde over Nismans doodsoorzaak op sociale media, nog voordat de feiten uit het onderzoek helder waren.”

Kirchner en Xi tijdens het werkbezoek.

Kirchner en Xi tijdens het werkbezoek. Foto AFP/ Goh Chai Hin

Argentinië heeft China nodig

Ten slotte is de tweet ook zeer opmerkelijk, aangezien Kirchner in China is om in feite namens Argentinië de hand op te houden. Ze bezoekt China, na de Europese Unie en de Mercosur (douane-unie in Zuid-Amerika) de grootste handelspartner van Argentinië, om de banden aan te halen, maar ook om leningen te krijgen. Het gaat niet goed met de Argentijnse economie en China is nu nodig om die een zetje te geven.

Kirchner heeft China “heel erg” nodig, schrijft Business Insider. Sinds vorig jaar werken Kirchner en de Chinese president Xi Jinping aan een valutaswap om geld naar Argentinië te krijgen om de lage reserves mee aan te vullen. Die reserves bereikten in de herfst van vorig jaar het laagste niveau in tijden: ongeveer 22 miljard dollar (ongeveer 19,3 miljard euro). Tussen oktober en december ontving Argentinië zo’n 2,3 miljard van China, maar er is meer nodig.

Kirchner en Xi ondertekenden vandaag nog meerdere overeenkomsten, waaronder een samenwerking bij het bouwen van twee nieuwe kerncentrales in Argentinië. Verder werden er afspraken gemaakt over visa, informatietechnologie, media, energie, ruimtevaart én financiën, schrijft persbureau AP.

Wat gaat China hiervan vinden?

Het is nog wachten op reacties uit China. Tegenover Bloomberg zegt de directeur van de Argentijns-Chinese Kamer van Koophandel in Buenos Aires dat hij denkt dat de tweet geen invloed zal hebben op de diplomatieke verhoudingen tussen beide landen:

“We geven les aan onze zakenmannen over hoe ze zaken moeten doen in China en adviseren hun dat ze geen grappen moeten maken tijdens bijeenkomsten, aangezien Chinezen die misschien niet zullen begrijpen of dat een vertaling tot een andere betekenis leidt. Ik geloof niet dat de Chinezen de hele dag door de tweets van onze president lezen.”

Boon denkt ook dat de tweet, hoe onhandig die ook is, geen gevolgen zal hebben voor eventuele deals tussen Argentinië en China:

“De Chinezen zullen haar de grapjes niet in dank afnemen, al zal het niet direct gevolgen hebben voor de deals die beide partijen met elkaar sluiten. Bovendien is de vraag hoeveel Chinezen de twitterfeed van president Kirchner in de gaten houden.”

    • Frank Huiskamp