100.000 mensen lenen hun ogen uit

Blinden en slechtzienden helpen om de houdbaarheidsdatum op een supermarktproduct te lezen, zonder dat je uit je zetel hoeft te komen, dat kan sinds kort via de feelgood app Be My Eyes.

Een visueel beperkte Deen, Hans Jørgen Wiberg, hoorde van een blinde vriend dat hij de iPhone-applicatie Facetime gebruikte om vrienden om assistentie te vragen. Via deze app kun je videogesprekken voeren. Handig, maar het werkt enkel als je voldoende kennissen hebt die altijd hun telefoon bij de hand houden.

Het idee voor een nieuwe app was geboren. Be My Eyes maakt het mogelijk dat blinden en slechtzienden met een live videostream de hulp van ziende vrijwilligers inschakelen. Is een bepaalde vrijwilliger niet beschikbaar, dan schakelt de app binnen enkele seconden door naar een volgende in het netwerk.

Wiberg is zelf slechtziend. Hij kan zijn wasmachine ‘blind’ bedienen. De eerste twee functies van de machine kent hij uit het hoofd. „Wil ik een wolwas doen, dan is het handig dat iemand kan meekijken.”

De app is sinds 15 januari op de markt, bijna 10.000 blinden en slechtzienden hebben zich aangemeld én meer dan 100.000 vrijwilligers. „Er zijn zoveel aardige mensen op de wereld”, aldus Wiberg. In Nederland hebben zich 462 visueel beperkten en 7076 helpers gemeld.

    • Hille Takken