Advocaat van liquidatieverdachten moet van justitie komen getuigen

Advocaat Nico Meijering komt eind vorig jaar aan bij de rechtbank van Haarlem voor de witwaszaak tegen onder meer Willem Holleeder en vechtsporter Dick V. Foto ANP / Koen van Weel

De Amsterdamse strafrechtadvocaat Nico Meijering moet vanmorgen bij de rechtbank in Amsterdam verschijnen als getuige in vier liquidatiezaken. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem gedagvaard, tot groot ongenoegen van Meijering zelf. De advocaat, die raadsman is van enkele verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces, laat in de Volkskrant weten niets te zullen zeggen.

Door de uitzonderlijke stap van het OM komt Meijering bovendien in een gevaarlijke situatie terecht, zo denkt hij. De advocaat vreest dat in de onderwereld ten onrechte gaat rondzingen dat hij met justitie praat. Hij zegt daarover:

“Alles wat tot mij komt als advocaat in liquidatiezaken is uiterst gevoelige informatie. Iedere suggestie dat ik daarover vragen zou beantwoorden als getuige is levensgevaarlijk. Daar haal je geen grappen mee uit.”

Meijering hekelde beleid OM meermaals

Ook denkt Meijering dat de dagvaarding een gevolg is van uitspraken die hij vorig jaar deed in het televisieprogramma Pauw. Daar stelde hij dat het huidige beleid van het OM leidt tot meer liquidaties. Het Openbaar Ministerie wil in de ochtendkrant niet reageren op de uitspraken van Meijering.

Een van de zaken waar de strafrechtadvocaat kritiek op heeft, is het dreigen met dodenlijsten. De afgelopen tijd kregen meerdere cliënten van Meijering van te horen dat ze op zo’n lijst stonden. Om bescherming van justitie te krijgen, moesten ze echter eerst aangeven uit welke hoek de bedreiging kwam.

Meerdere cliënten geliquideerd

Die handelswijze bestempelde Meijering als levensgevaarlijk. De suggestie dat iemand praat met het Openbaar Ministerie kan namelijk al voldoende zijn om geliquideerd te worden. Onder meer tijdens de witwaszaak tegen onder meer Willem Holleeder en vechtsporter Dick V. uitte Meijering zijn onvrede over dergelijke pogingen van justitie om getuigenissen af te dwingen.

Nico Meijering is onder meer advocaat van Dino S. en stond ook de onlangs geliquideerde Ali A. bij. Zij zijn de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Naast A. werden recentelijk meer cliënten van Meijering geliquideerd, waaronder Gwenette M. en Samir B. Zijn cliënt Dick V. ging vorig jaar vrijwillig terug de cel in, omdat hij volgens justitie op een dodenlijst zou staan.

    • Joost Pijpker