Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat Meijering boos weggelopen uit de rechtbank in Amsterdam

Strafadvocaat Nico Meijering komt aan bij de rechtbank in Amsterdam om te verschijnen als getuige in vier liquidatiezaken. Het Openbaar Ministerie heeft hem gedagvaard.
Strafadvocaat Nico Meijering komt aan bij de rechtbank in Amsterdam om te verschijnen als getuige in vier liquidatiezaken. Het Openbaar Ministerie heeft hem gedagvaard. Foto ANP / Evert Elzinga

Strafrechtadvocaat Nico Meijering heeft vanochtend boos de rechtbank in Amsterdam verlaten. Dat schrijft persbureau ANP. Meijering werd verhoord door de rechter-commissaris als getuige in vier liquidatiezaken. Hij is volgens zijn advocaat, Lian Mannheims, kwaad over de manier van verslaglegging van het getuigenverhoor.

Meijering deed tijdens het verhoor constant een beroep op zijn beroepsgeheim, maar in het schriftelijke verslag van het verhoor stond in zijn antwoorden steeds de vraag van de rechter-commissaris verpakt. Na een verhoor van ruim een half uur werd er tijdens de schorsing proces-verbaal opgemaakt waar Meijering zich absoluut niet in kon vinden. Hij verzocht om een ander proces-verbaal maar daarop antwoordde de rechter volgens zijn advocaat: ‘Ik doe het altijd zo en nu niet anders. Daarop besloot hij op te stappen. Mannheims tegen het ANP:

Stel u voor dat u wordt gevraagd hoe het weer is en u beroept zich op uw verschoningsrecht. Daarna staat in het proces verbaal: ‘Ik hoor u vragen hoe het weer is. Daar wil ik niets op zeggen’.

Mannheims zei na afloop dat Meijering niet bang hoeft te zijn dat hij door justitie zou worden gegijzeld. Tijdens het verhoor was dat al aan hem duidelijk gemaakt. Meijering heeft tijdens het verhoor door de rechter-commissaris volgehouden dat hij niets wilde zeggen.

Nadat Meijering was vertrokken heeft de rechter-commissaris bepaald dat hij geen beroep kan doen op het verschoningsrecht, meldt de NOS. Dat zou betekenen dat hij de vragen van de onderzoeksrechter moet beantwoorden. Bij het verhoor was ook de plaatsvervangend deken van de Orde van Advocaten aanwezig. De Orde steunt Meijering.

‘Gevaarlijke situatie’

Vanochtend werd bekend dat Meijering voor de rechtbank moest verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem gedagvaard, tot groot ongenoegen van Meijering zelf. De advocaat, die raadsman is van enkele verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces, zei tegen de Volkskrant niets te zullen zeggen. Door de uitzonderlijke stap van het OM komt Meijering bovendien in een gevaarlijke situatie terecht, zo denkt hij. De advocaat vreest dat in de onderwereld ten onrechte gaat rondzingen dat hij met justitie praat. Hij zegt daarover:

“Alles wat tot mij komt als advocaat in liquidatiezaken is uiterst gevoelige informatie. Iedere suggestie dat ik daarover vragen zou beantwoorden als getuige is levensgevaarlijk. Daar haal je geen grappen mee uit.”

Ook denkt Meijering dat de dagvaarding een gevolg is van uitspraken die hij vorig jaar deed in het televisieprogramma Pauw. Daar stelde hij dat het huidige beleid van het OM leidt tot meer liquidaties. Het OM wil in de ochtendkrant niet reageren op de uitspraken van Meijering.