Zo zit het seksschandaal van topbankier DSK in elkaar

Foto AP

Op 15 mei 2011 belt de in België actieve bordeelbaas Dominique Alderweireld met zijn vriend René Kojfer, die verantwoordelijk is voor de pr van het Carlton Hotel in Lille. “Heb je, ehh, Strauss-Kahn gezien?” vraagt Alderweireld volgens gisteren bij de rechter in Lille gepresenteerde processtukken tegen voormalig IMF-baas Strauss-Kahn en dertien andere verdachten.

Voor het oog van vele camera’s had de politie van New York een avond eerder de gedoodverfde volgende president van Frankrijk in de boeien geslagen, verdacht van verkrachting van een kamermeisje. “Het is niet verbazingwekkend, je weet dat ik hem meisjes heb gebracht”, vervolgt Alderweireld volgens politietranscripten van zijn afgetapte telefoonlijn. “Là, il est foutu”: hij is verloren.

Foto Reuters

Strauss-Kahn (R) vertrekt op de achterbank van een auto na de eerste procesdag in Lille. Foto Reuters

De openhartige conversatie was het begin van weer een nieuwe affaire rond ‘DSK’, die gisteren onder grote nationale en internationale mediabelangstelling het tribunaal in Lille bereikte. Terwijl de gevallen topeconoom en politicus na een miljoenenschikking verdere vervolging in New York wist te voorkomen, moet hij zich de komende drie weken met ondernemers en notabelen uit Noord-Frankrijk verantwoorden voor de seksfeesten waaraan zij in luxehotels in Lille, Parijs, New York en Washington deelnamen.

‘Koning van het feest’

De kernvraag luidt: wist Strauss-Kahn - volgens de onderzoeksrechters altijd de “koning van het feest” en de “centrale spil en de belangrijkste begunstigde van de seksontmoetingen” - dat de gewillige vrouwen betaald kregen of is hij “naïef” geweest, zoals hij zelf volhoudt?

Betaalde seks is in Frankrijk, ondanks een recent wetsvoorstel van de regering-Hollande dat sneefde in de senaat, niet verboden. Maar op souteneurschap, het verdienen aan de diensten van prostituees, of het gebruikmaken van de diensten van zo’n tussenpersoon, staat tien jaar en een boete van anderhalf miljoen euro.

http://youtu.be/DCV5df9OWmg

Het is volgens deskundigen lastig te bewijzen dat Strauss-Kahn zich daar actief schuldig aan heeft gemaakt. Het parket van Lille adviseerde daarom vorig jaar om hem niet te vervolgen.

Hoewel de ingehuurde vrouwen hebben verklaard dat ze de opdracht hadden om nooit te zeggen dat ze profs waren, kan het Strauss-Kahn volgens hen onmogelijk zijn ontgaan dat de feesten geen voor Franse begrippen conventionele soirées libertines waren.

De “zeven of acht meisjes” die zich bij een van de zeventien onderzochte avonden tussen 2007 en 2009 over Strauss-Kahn ontfermden waren volgens een in het dossier opgevoerde ‘Jade’ “veel uitdagender en directer” dan de vrouwen die in de ruimdenkende Franse traditie van libertinage opereren. Zij omschrijven de sekspartijen als “slachtpartijen” en “lopendebandwerk”, waarbij Strauss-Kahn de meeste vrouwen voor zijn rekening nam.

Meisjes waren ‘materiaal’

Volgens de onderzoeksrechters zouden ook de specifieke seksuele handelingen aantonen dat Strauss- Kahn moest hebben geweten wat voor vlees hij in de kuip had. Hij had volgens de getuigenissen een grote voorkeur voor anale gemeenschap, wat “soms zelfs door prostituees wordt geweigerd”, aldus het dossier. “Een dergelijk gedrag zou het dus a fortiori noodzakelijk maken toevlucht te nemen tot betaalde professionals.”

Foto AFP

De arrestatie van Strauss-Kahn op 14 mei 2011 in New York op verdenking van aanranding was wereldwijd voorpaginanieuws. Foto AFP

Het “materiaal”, zoals de meisjes in de afgeluisterde telefoongesprekken genoemd worden, zou tegen een prijs van totaal 100.000 euro betaald zijn door de ondernemers Fabrice Paszkowski (handelaar in medische artikelen) en David Roquet (destijds directeur van een groot bouwbedrijf). Zij hadden groot vertrouwen in de ambities van Strauss-Kahn en verwachtten volgens het dossier “in ruil persoonlijk voordeel van zijn verwachte aantreden als president” te behalen.

Maar hoewel inmiddels 79 procent van de Fransen volgens opinieonderzoek vermoedt dat ‘DSK’ een betere president zou zijn geweest dan Hollande en binnen de regerende Parti Socialiste ook weer af en toe naar de adviezen van de gevallen topman geluisterd wordt, is het zo ver niet gekomen. Op 10 februari zal de nu 65-jarige Strauss- Kahn waarschijnlijk zelf aan het woord komen.

    • Peter Vermaas