Winkelketen Bruna nieuwe geldschieter Woutertje Pieterse Prijs

Winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs van 2007, Harm de Jonge, houdt zijn prijs, een cheque van 15000 euro omhoog tijdens de uitreiking in de Balie. Vandaag is bekend geworden dat de grootste kinderboekenprijs van Nederland blijft bestaan. ANP PHOTO PIETER FRANKEN

Winkelketen Bruna wordt de nieuwe geldschieter van de Woutertje Pieterse Prijs. Daarmee is de toekomst van de grootste Nederlandse kinderboekenprijs, met een prijzengeld van 15.000 euro, niet langer onzeker. Het wegvallen van sponsoring door het Lirafonds bedreigde vorig jaar het voortbestaan van de prijs.

„Heel blij” is bestuursvoorzitter van de prijs Hans Smit met „een degelijke sponsor die de Woutertje Pieterse Prijs in ere wil houden”. Bruna verbindt zich voor ten minste drie jaar aan de jeugdliteratuurprijs. „Als marktleider op het gebied van kinderboeken verbinden we hieraan graag onze naam”, aldus algemeen directeur Fred Zeegers van Bruna.

Verder zal de boekwinkelketen weinig bemoeienis krijgen met de prijs: de naam wordt niet gewijzigd, het „literair verantwoorde” karakter evenmin. Zeegers:

„Bruna koopt inderdaad doorgaans in wat graag gelezen wordt, maar we brengen ook graag onbekende schrijvers onder de aandacht die zich met hun kwaliteit onderscheiden.”

Nominatiesysteem

Eén verandering wordt bij de aanstaande editie wel doorgevoerd: er komt een nominatiesysteem, een gedeelde wens van Bruna en het bestuur. „De Woutertje Pieterse Prijs kende altijd één winnaar, op één moment”, aldus Smit.

„Dat was er ineens en ook meteen weer weg.”

De drie à zes nominaties moeten nu meer aandacht voor goede kinderliteratuur genereren. De prijs wordt „om logistieke redenen” iets later dan gebruikelijk uitgereikt, vermoedelijk in april.

Eerbiedwaardigste prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is de jaarlijkse Nederlandse jeugdliteratuurprijs met de eerbiedwaardigste reputatie: uitzonderlijke kwaliteit van tekst en tekeningen gelden als enige beoordelingscriteria.

Onder de kinderboekenprijzen is de naamsbekendheid van de Gouden Griffel groter, maar het prijzengeld (1.500 euro) is kleiner. Dit jaar wordt de Woutertje Pieterse Prijs voor de achtentwintigste keer uitgereikt, vorig jaar won Marjolijn Hof met De regels van drie.

    • Thomas de Veen