Weer een geliefde professor die een ‘melkertje’ uitlokt

Wie: Yanis Varoufakis

Leeftijd: 53

Wat: Grieks minister van Financiën

Waar: ‘EénVandaag’, 'Newsnight’ 30 jan.

Vreemd genoeg kan ik het niet terugvinden, dus misschien heb ik het gedroomd, maar ik denk eerder dat ze de tweets bij nader inzien verwijderd hebben: serieuze Nederlandse televisiedames, ver voorbij de bakvisleeftijd, die elkaar toevertrouwden wel een affiche van hem boven hun bed te willen hangen.

En dan hebben we het nog niet eens over de collega-professoren die het betoog van de nieuwe Griekse minister van Financiën ondersteunen. Als er een ster is van de linkse pan-Europese opstand tegen de politieke en financiële elite, dan is dat niet Alexis Tsipras, niet de Spaanse paardenstaart Pablo Iglesias, maar de Grieks-Australische Yanis Varoufakis. Hij doceert economie en speltheorie aan universiteiten op drie continenten, hij blogt, hij twittert, hielp computergames op de markt brengen en hij geeft het boek waarin hij zijn ideeën ontvouwt, gratis weg als eBook.

Bekijk vooral ook op YouTube de uitzending van Newsnight van afgelopen vrijdag. In een kruisgesprek tracht anchor Emily Maitlis vanuit Londen Varoufakis vast te pinnen op inconsistenties: „Dus u wilt geen geld meer van de EU aannemen? Ja of nee?” Zelden zie je zo helder een politiek frame omgedraaid worden door de tegenpartij. Met kennis van zaken en brutaliteit verzet de politicus zich tegen wat hij ziet als pogingen om de regering-Tsipras zwart te maken. Hij zegt nog net niet dat hij niet als schaapherder wenst te worden toegesproken. De reacties op YouTube uit alle hoeken van Europa (Spanje, Ierland, Denemarken enz.) zijn lyrisch. Hup Yanis, geef hem van katoen, jij bent onze held!

Varoufakis lijkt wel wat op pophistoricus Leo Blokhuis, maar dan met een sardonische grijns. Die zag je vooral op een foto van Reuters die de wereld over ging: Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, kijkt Varoufakis niet aan als hij hem een hand geeft. Als je de video bekijkt, zie je dat hij zich net te vroeg afwendt en dat het dus niet kwaadaardig bedoeld lijkt. Maar wij Nederlanders herkennen dit beeld wel degelijk: het is een melkertje, vernoemd naar een andere slimme, technocratische PvdA-coryfee. Die keek ook hautain weg in het debat met Pim Fortuyn, toen die in 2002 de raadsverkiezingen in Rotterdam gewonnen had. Moet je erg mee uitkijken tegenover een volksheld in winnaarsstemming.

    • Hans Beerekamp