Wat te doen bij de volgende storing? Vier tips voor de treinreiziger

Foto ANP

Het blijft spannend. Zou het vandaag wél goed gaan? De afgelopen twee weken lag een groot deel van het treinverkeer wel erg vaak grotendeels plat. Gisteren Utrecht het grootste deel van de dag, donderdag de aangepaste dienstregeling voor sneeuw die niet kwam, woensdag het ontregelende pakje op Leiden Centraal en de week ervoor óók het winterweer en een storing.

Politici én de staatssecretaris zelf zijn het nu ook zat en willen uitleg. NRC Q geeft vier tips voor treinreizigers aan de hand van data.

1. Volg ze op Twitter

Treinen laten rijden, dat gaat niet altijd best bij de NS. Wat ze wél heel goed kunnen? Webcare. Een team van 24 mensen reageert elke dag binnen een paar minuten op zo’n duizend tweets van boze, vragende of verdwaalde reizigers. Sinds de storingen van afgelopen weken hebben ze dan ook flink meer volgers gekregen.

Niet heel gek. Met elke storing wordt er namelijk behoorlijk veel geklaagd op Twitter. Alle storingen vielen samen met een tweet-hausse.

(Die hieronder heb je trouwens misschien gisteren tussen de negatieve tweets voorbij zien komen. Hij is niet echt)

Twitter avatar JPeterBurger Peter Burger NS bashen kan opluchten, maar deze nu weer veelgedeelde foto is al uit 2009: http://t.co/AwTLT64d3T http://t.co/MZDSO6jOkm

2. Reis op vrijdag (of in het weekend)

Rijdendetreinen.nl houdt per traject en per periode alle op NS.nl gemelde treinstoringen sinds 2011 bij. De meeste storingen komen door een defecte trein, concluderen zij bijvoorbeeld (13 procent). Of door een sein- (11) of wisselstoring (12 procent). Tja, daar kun jij als reiziger natuurlijk weinig aan doen. Waar je wel op kunt inspelen? De dag van de week. Niet naar je werk op maandag, wel op vrijdag dus.

3. Reis niet via Utrecht, Rotterdam of Schiphol

Woon je daar? Dan is het jammer. Niks aan te doen. Maar weet wel dat daar de meeste problemen zijn. Zo mogelijk vermijden dus.

En dit zijn de ergste trajecten.

4. Reis terug in de tijd

Want vroeger was in dit geval, zo lijken de data te zeggen, echt alles beter. Ruim vijfhonderd meer gemeten storingen waren er vorig jaar dan in 2011. En in 2015 staan we (omgerekend) ook al op een record. Van haast zeven storingen per dag vorig jaar… naar haast acht in 2015.

En anders: gewoon wachten maar.

    • Anouk van Kampen