Oppositie wil debat over onduidelijkheid rondom dieselauto’s

De oppositie eist een debat over de onduidelijkheid rondom het voornemen van staatssecretaris Mansveld om het aantal dieselauto’s in Nederland door belastingmaatregelen te beperken, terwijl staatssecretaris Wiebes niets in dergelijke fiscale maatregelen ziet.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto: ANP/MARTIJN BEEKMAN

De oppositie eist een debat over de onduidelijkheid rondom het voornemen van staatssecretaris Mansveld om het aantal dieselauto’s in Nederland door belastingmaatregelen te beperken, terwijl staatssecretaris Wiebes niets in dergelijke fiscale maatregelen ziet.

De staatssecretarissen lijken daardoor niet op één lijn te zitten. De coalitie zegt eerst een brief aan de Tweede Kamer over de ontstane onduidelijkheid af te wachten. Vermoedelijk zal die brief morgen voor 12.00 uur naar de Kamer gestuurd worden.

‘Tests deugen niet’

Mansveld kondigde eerder in een Kamerbrief aan dat ze het aantal nieuwe dieselauto’s dat in Nederland wordt verkocht, wil beperken. Middels belastingmaatregelen moet daarnaast het aandeel van dieselauto’s in het huidige wagenpark worden verkleind. De diesels zouden nog vervuilender zijn dan werd aangenomen. Fabrieksproeven om diesels te testen deugen volgens Mansveld niet.

Volgens Wiebes is het plan ‘niet heel erg logisch’. Nederland zou daarnaast ook niet wachten op nieuwe fiscale maatregelen. Overigens was Wiebes niet op de hoogte van Mansvelds plan en moest hij het uit de Telegraaf vernemen.

‘Proefballon doorprikken’

Ook belangenorganisaties reageren afwijzend op Mansvelds voorstel om het aantal dieselauto’s te beperken. De Bovag spreekt tegenover BNR van ‘een proefballonnetje dat hopelijk snel wordt doorgeprikt in Den Haag’. Ook bij de RAI Vereniging valt Mansvelds plan slecht; de vereniging hoopt dat staatssecretaris Wiebes het plan naar de prullenbak stuurt.

Volgens de VVD in de Tweede Kamer is dit de verkeerde aanpak. Kamerlid Barbara Visser vindt ook dat de tests moeten worden aangepakt, maar niet via het beperken van de verkoop van de nieuwste diesels.

Twitter avatar BarbaraVVD Barbara Visser Goed dat Wiebes afstand neemt van plannen Mansveld. Handen af van schone diesels!
    • Philippus Zandstra