Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Veroordeelde jihadist Omar H. ontsnapte aan veiligheidsdiensten’

Rechtbanktekening uit 2013 van H.
Rechtbanktekening uit 2013 van H. ANP / Aloys Oosterwijk

De Amsterdamse jihadist Omar H., die vorige week tot 1,5 jaar cel werd veroordeeld, is ontsnapt, terwijl hij in de gaten werd gehouden door veiligheidsdiensten. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van anonieme bronnen. Hij zou in Irak zijn en zich hebben aangesloten bij IS.

De 23-jarige H. is volgens het AD al maanden niet meer in Nederland. Het OM meldde dat niet tijdens het hoger beroep in de zaak tegen hem. Toen kreeg hij 1,5 jaar opgelegd vanwege het voorbereiden van de internationale gewelddadige jihad. Het was de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad.

H. werd in het voorjaar van 2012 opgepakt. De AIVD had ontdekt dat hij concrete plannen had naar Syrië af te reizen om te vechten tegen het regime van Assad. In 2013 werd hij ook al veroordeeld tot twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, vanwege voorbereiding van brandstichting en ontploffing. Niet vanwege deelnemen en meerwerken aan training voor terrorisme. Vorige week achtte het hof hem daar wel schuldig aan.

De reactie van het OM op de AD-berichtgeving:

“Het OM vermoedt waar Omar H. zich bevindt, maar daar doen wij geen mededelingen over.”

Ook laat het OM weten dat de voorlopige hechtenis van H. was opgeheven omdat hij zijn straf was uitgezeten. De straf dir de rechter vorige week oplegde (een zwaardere) kan pas ten uitvoer worden gelegd als de straf “onherroepelijk” is. Dat is het geval wanneer de cassatietermijn is verstreken (over een week). Verder wijst het OM erop dat het “in zicht hebben en houden van (potentiële) uitreizigers naar landen als Syrië en Irak” een taak van de inlichtingendiensten is.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen OM zegt magistratelijk netjes dat inlichtingendiensten zaten te slapen. https://t.co/UhNvc0LjUn

‘Optreden in een vroeg stadium’

Belangrijk in de strafzaak tegen H. was de interpretatie van een relatief nieuwe antiterreurwet, die voorbereiden en trainen voor terreurmisdrijven strafbaar stelt. De wet ging in in 2010. In een reactie op de uitspraak zei het OM vorige week tegen NRC-verslaggever Christaan Pelgrim blij te zijn met de ruimere interpretatie van de wet.

“Om in vroeg stadium op te treden tegen potentiële Syriëreizigers.”

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim H. werd opgepakt toen hij naar Syrië wilde reizen. Hij had materiaal om explosieven te maken: aluminiumpoeder, gasflesje, ontstekingslont
Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Maar misschien belangrijker: het Hof interpreteert de anti-terreurwet voor training voor de jihad ruimer dan de rechtbank deed.
Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Rechtbank bevond H. enkel schuldig aan voorbereiden brandstichting en ontploffing. Het Hof ook aan voorbereidingshandelingen terr misdrijf

Lees in NRC Handelsblad ‘Je kan niet zomaar op een jihadsite gaan kijken’, (€) vijf vragen over de zaak tegen Omar H.