Verhuurder krijgt op de valreep deel van huur V&D

Het logo van V&D bij de vestiging aan het Rokin in Amsterdam. De warenhuisketen bevindt zich momenteel in financieel zwaar weer. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

V&D heeft op de valreep toch een deel van de verschuldigde winkelhuur overgemaakt aan vastgoedbedrijf IEF Capital. De warenhuisketen wilde aanvankelijk vier maanden geen huur betalen, maar is daar volgens een woordvoerder van de verhuurder nu op teruggekomen.

Het warenhuis heeft nu de volledige huur voor het pand in Amsterdam overgemaakt, en iets minder dan de helft van de huur voor de gebouwen in Den Haag, Maastricht en Utrecht. Verhuurder IEF wilde die panden laten ontruimen, als de keten de huur niet zou betalen.

Verhuurder vindt het niet genoeg

Toch is de toenadering van V&D voor IEF allerminst een reden om van het kort geding af te zien, aldus de zegsman van het vastgoedbedrijf tegen persbureau ANP. De pandbaas verhuurt nog acht andere winkels aan de warenhuisketen en wil pas van zijn vordering tot ontruiming afzien als V&D belooft de volledige betalingsachterstand per direct te voldoen.

“Kennelijk is V&D wel in staat om betalingen te kunnen voldoen”, stelt de woordvoerder. Het verzoek om betalingsuitstel kan volgens hem daarom twee dingen betekenen: of V&D kan wel betalen maar wil door agressief onderhandelen de kosten zoveel mogelijk verlagen, of de keten heeft onvoldoende geld om de rekeningen te voldoen. Hij zegt:

“Daarmee komt dan helaas vast te staan dat V&D geen toekomst meer heeft. Dan kan iedereen beter zo snel mogelijk aan deze realiteit wennen en hiernaar handelen.”

Kort geding volgt later vandaag

Het kort geding tegen V&D dient later op de dag. Dan moet het bedrijf uitleg geven omdat het onlangs aan verschillende verhuurders een huurvrije periode van vier maanden oplegde. Het concern probeert met ingrijpende maatregelen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar ondervindt daarbij grote weerstand.

Zo ligt het winkelbedrijf ook met werknemers in de clinch, omdat V&D de lonen van het personeel wil verlagen. Voor de vakbonden is dat loonoffer van 5,8 procent echter onbespreekbaar. Als V&D het verzoek niet voor morgenavond intrekt, gaan ook de bonden naar de rechter.

Op initiatief van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield staat vanavond nog een bijeenkomst op de planning waarbij alle verhuurders zijn uitgenodigd. V&D en Sun Capital, de eigenaar van de keten, zullen daar ook bij aanwezig zijn om alle mogelijkheden met de betrokken partijen te bespreken.

Lees ook op NRC Q “Private Equity, controversieel en geliefd tegelijk”.