Uber gaat ook de markt van Google verstoren

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Google krijgt concurrentie uit een onverwachte hoek. Uber, de marktverstorende taxi-app, gaat zich volgens Techcrunch ook begeven op het terrein van de zelfrijdende auto’s. Het bedrijf bouwt een roboticalab in Pittsburgh.

Google ontwikkelt al jaren manieren om chauffeurs in de passagiersstoel te krijgen. Daarbij kwam het bedrijf al vaker in botsing met de autoriteiten die nog niet helemaal klaar zijn voor zelfrijdende auto’s. Het internetbedrijf werkt daarom mee aan nieuwe regelgeving en legt zo de fundamenten van de infrastructuur van de toekomst.

Daar zou Uber mooi van kunnen profiteren. Het bedrijf zou volgens ingewijden meer dan vijftig robotica-experts van de prestigieuze Carnegie Mellon Universiteit en het National Robotics Engineering Center ingehuurd hebben voor hun zelfrijdende auto-project, schrijft Techcrunch. Zo kan CEO Travis Kalanick eindelijk af van onberekenbare en vervelende amateur-chauffeurs.

Uber heeft met een geschat kapitaal van 41 miljard dollar en een aantal succesvolle recente investeringsrondes een aardig startkapitaal in huis om Google naar de kroon te steken. Door hun research naar Pittsburgh te verhuizen zorgt het bedrijf er bovendien ook nog eens voor dat hun nieuwsgierige concurrenten in Silicon Valley er niks van mee krijgen.

Zorgen bij Stratasys

Stratasys heeft een moeilijk jaar gehad, schrijft The Wall Street Journal. En 2015 jaar dreigt niet veel beter te worden nu aandeelhouders negatief reageren op het nieuws dat de leidende 3D-printerfabrikant de verwachtingen voor dit jaar naar beneden bijstelt.

Stratasys schrijft onverwachts 100 tot 110 miljoen af vanwege investeringen in nieuwe technologie. Daarnaast blijken de inkomsten van het in 2013 aangekochte Makerbot - de leider op het gebied van consumenten 3D-printer (een van de motoren van de maker movement) - slecht te groeien getuige de kwartaalcijfers. Ook de geprojecteerde 1 miljard dollar winst voor 2015 moest teruggebracht worden naar 960 miljoen dollar.

Bij het bekendmaken van dit nieuws doken de aandelen 27 procent in de min naar 58,68 dollar. Om aandeelhouders en investeerders gerust te stellen geeft Stratasys vandaag rond 14.30 uur een persconferentie.

Aandeelhandel Radioshack gestaakt

Het einde van Radioshack is in zicht. De New York Stock Exchange legde de handel in aandelen van de noodlijdende elektronicaketen vannacht stil, meldt Business Insider. Nadat bekend werd dat het bedrijf onderhandelde met Sprint over de liquidatie van zijn winkels raakten de aandelen in een vrije val.

Vorige maand werd al duidelijk dat RadioShack afstevende op een faillissement. De keten maakte achtereenvolgend elf desastreuze kwartalen mee. Het bedrijf zou nu de helft van de winkels willen verkopen aan Sprint en de rest willen sluiten.

    • Hans Klis