Nederlandse journaliste vervolgd

Fréderike Geerdink, een Nederlandse journaliste, wordt in Turkije vervolgd op verdenking van ‘propaganda maken voor een terroristische organisatie’. Dat kan haar op een gevangenisstraf van vijf jaar komen te staan.

Geerdink bericht vooral over de Koerdische minderheid in Turkije en de strijd voor meer zelfbeschikking en minderhedenrechten. Als enige buitenlandse journalist woont ze in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het land. Op 6 januari kwam een antiterreurteam van acht man Geerdink onverwacht halen en doorzocht haar huis. Ze werd meegenomen voor verhoor en kreeg te horen dat ze werd verdacht van propaganda voor de gewapende Koerdische PKK.

Haar arrestatie was groot nieuws. Het was al jaren niet voorgekomen dat een buitenlandse journalist in Turkije actief de mond werd gesnoerd. Bovendien viel haar arrestatie samen met een bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, aan Turkije. Koenders kaartte de arrestatie meteen aan bij de Turkse regering. Geerdink werd na haar verhoor weer thuisgebracht. De officiële uitleg was dat er twee keer over de inhoud van haar berichten zou zijn geklaagd en dat ze naar het bureau moest om haar kant te laten horen. Gisteren kreeg Geerdink bericht dat de aanklager wil vervolgen en dat de rechter daarin meegaat. Op 8 april begint de rechtszaak bij de rechtbank voor zware misdrijven.

Het is slecht gesteld met de persvrijheid in Turkije. Er zitten tientallen journalisten vast. Turkse journalisten hebben het moeilijker dan buitenlanders, zeker als ze over de Koerdische zaak schrijven.

    • Marloes de Koning