Fundamentalisten Ennahda toch in kabinet

Het land dat in 2011 aan de wieg stond van de Arabische Lente blijft het goede voorbeeld geven. Tunesië wordt het enige land in het Midden-Oosten waar moslimfundamentalisten en seculieren samen in de regering zitten.

De Tunesische premier Habib Essid presenteerde gisteren zijn nieuwe kabinet. De meeste ministersposten heeft hij gereserveerd voor zijn eigen seculiere partij Nidaa Tounes, die bij de verkiezingen in oktober de grootste werd. Nidaa Tounes is een opmerkelijk verbond van zakenlieden, vakbondsleden en leden van het oude regime, die bijeen worden gehouden door hun afkeer van Ennahda.

Toch heeft Essid ervoor gekozen om de fundamentalisten op te nemen in de coalitie. De partij krijgt slechts één ministerspost, die van Werkgelegenheid. Weliswaar een cruciale post gezien de torenhoge werkloosheid in Tunesië, maar ook een met groot afbreukrisico.

Andere partijen in de coalitie zijn de populistische Vrije Patriottische Unie en de liberale partij Afek Tounes, die ieder drie ministeries krijgen.

Het is nog maar de vraag hoe stabiel de coalitie zal zijn. Vrijwel alle partijen waren tijdens de campagne nog fel tegen iedere samenwerking met de fundamentalisten. En dat Ennahda maar een minister levert zal de achterban ook niet tevreden stellen. Morgen zal het parlement de coalitie waarschijnlijk goedkeuren. (Reuters)