Strauss-Kahn ‘koning op seksfeest’

Ex-IMF-topman en ooit gedoodverfd volgende Franse president staat terecht voor vermeend pooierschap.

Strauss-Kahn (rechts) met advocaat gisteren na vertrek uit de rechtbank in Lille. Foto Denis Charlet/AFP

Op 15 mei 2011 belt de in België actieve bordeelbaas Dominique Alderweireld, alias Dodo la Saumure, zijn vriend René Kojfer, die verantwoordelijk is voor de pr van het Carlton Hotel in Lille. „Heb je, ehh, Strauss-Kahn gezien?” vraagt Alderweireld volgens gisteren in Lille gepresenteerde processtukken tegen voormalig IMF-baas Strauss-Kahn en 13 andere verdachten.

De politie in New York had een avond eerder de gedoodverfde volgende president van Frankrijk in de boeien geslagen, verdacht van verkrachting van een kamermeisje. „Het is niet verbazingwekkend, je weet dat ik hem meisjes heb gebracht”, vervolgt Alderweireld aldus politietranscripten van zijn afgetapte telefoonlijn. „Là, il est foutu”: hij is verloren.

De openhartige conversatie was het begin van weer een nieuwe affaire rond ‘DSK’, die gisteren onder grote mediabelangstelling het tribunaal in Lille betrad. Terwijl de gevallen topeconoom en politicus na een miljoenenschikking verdere vervolging in de VS voorkwam, moet hij zich de komende drie weken met ondernemers en notabelen uit Noord-Frankrijk verantwoorden voor de seksfeesten waaraan zij in luxehotels in onder andere Lille, Parijs en Washington deelnamen.

De kernvraag luidt: wist Strauss- Kahn, volgens de onderzoeksrechters altijd de „koning van het feest” en de „centrale spil en de belangrijkste begunstigde van de seksontmoetingen” dat de gewillige vrouwen betaald kregen? Of is hij „naïef” geweest, zoals hij zelf volhoudt?

Betaalde seks is in Frankrijk niet verboden. Maar op souteneurschap, het verdienen aan de diensten van prostituees, of het gebruikmaken van de diensten van zo’n pooier staat tien jaar en een boete van 1,5 miljoen euro. Het is volgens deskundigen lastig te bewijzen dat Strauss-Kahn zich daar actief schuldig aan heeft gemaakt. Het parket van Lille adviseerde daarom hem niet te vervolgen. De onderzoeksrechters volgden dat advies niet en gingen door met hun nu 210 pagina’s tellende dossier, dat volgens Le Monde leest als een „nogal middelmatige televisiefilm uit de jaren vijftig” en volgens Le Journal du Dimanche vanwege alle beeldende details op „een slechte pornofilm” lijkt.

De vrouwen hebben verklaard dat ze de opdracht hadden nooit te zeggen dat ze profs waren. Maar volgens de onderzoeksrechters kan het Strauss-Kahn onmogelijk zijn ontgaan dat de feesten geen – voor Franse begrippen normale – soirées libertines waren. De „zeven of acht meisjes” die zich bij een van de 17 onderzochte avonden tussen 2007 en 2009 over DSK ontfermden waren volgens een in het dossier opgevoerde ‘Jade’ „veel uitdagender en directer” dan de vrouwen die in de Franse traditie van libertinage opereren. Zij omschrijven de sekspartijen als „slachtpartijen” en „lopendebandwerk”, waarbij DSK de meeste vrouwen voor zijn rekening nam.

Volgens de onderzoeksrechters tonen ook de specifieke seksuele handelingen aan dat hij moest hebben geweten wat voor vlees hij in de kuip had. Hij had volgens de getuigenissen een voorkeur voor anale gemeenschap, wat „soms zelfs door prostituees wordt geweigerd”, aldus het dossier. „Dergelijk gedrag zou het dus a fortiori noodzakelijk maken toevlucht te nemen tot betaalde professionals.”

Het „materiaal”, zoals de meisjes in de getapte gesprekken heten, zou in totaal 100.000 euro betaald zijn door de ondernemers Fabrice Paszkowski (handelaar in medische artikelen en een vriend van Strauss-Kahn) en David Roquet (destijds directeur van een groot bouwbedrijf). Zij hadden groot vertrouwen in de ambities van Strauss-Kahn en verwachtten volgens het dossier „in ruil persoonlijk voordeel van zijn verwachte aantreden als president” te behalen. Hoewel 79 procent van de Fransen volgens een peiling vermoedt dat DSK een betere president zou zijn geweest dan Hollande en binnen de regerende PS af en toe weer naar zijn adviezen geluisterd wordt, is het zo ver niet gekomen.

    • Peter Vermaas