Sterke slappe praatjes

Zo’n voorstelling spelen, is dat nou elke avond precies hetzelfde? Of juist steeds anders? En à propos: als twee toptennissers voor de tweede keer tegen elkaar spelen, kun je dan als publiek zeggen dat je die wedstrijd al eerder hebt gezien? Daar kunnen Bas Hoeflaak en Peter van de Witte, van het duo Droog Brood, eindeloos over filosoferen. En dat doen ze dan ook, in de openingsscène van hun nieuwe programma Kissy Kissy, dat hun achtste is.

Een van hun sterkste kanten is het creëren van slappe praatjes die dermate ver worden doorgevoerd dat ze des te lachwekkender zijn. Een ander sterk punt is het creëren van levende cartoons, zoals de tekstloze scène waarin een lijk wordt afgelegd – een oog dat niet dicht wil, een hoofd dat niet op zijn plaats blijft zitten. Of de onoordeelkundige ooroperatie die hier wordt uitgevoerd: „Het zit verkeerd om!” Dat zijn topnummers, die in de regie van Gijs de Lange op hoog droogkomisch niveau staan.

Net als in vorige programma’s presenteren Hoeflaak en Van de Witte echter ook tafereeltjes die weinig meer dan vulsel zijn. Een nummertje a capella met gekke stemmetjes bijvoorbeeld. En een sketch met twee dronkemannen die een enorme rotzooi teweegbrengen. Maar meestal komt er daarna toch weer iets bijzonders.

    • Henk van Gelder