Snel kijken: deze korte animatiefilms maken kans op een Academy Award

Praten over Oscars is altijd speculeren. Wie zijn de grote kanshebbers? O. Scott, criticus van The New York Times, zet de genomineerde korte animatiefilms op een rijtje en benoemt zijn favorieten.

Praten over Oscars is altijd speculeren. Wie zijn de grote kanshebbers? En welke prijzen krijgen Boyhood, The Grand Budapest Hotel en The Imitation Game? Maar wat we vaak vergeten: er zijn veel meer categorieën met genomineerden die meedingen naar een Academy Award. Zoals de korte animatiefilms.

O. Scott, criticus van The New York Times, zet de genomineerden op een rijtje en benoemt zijn favorieten. Zoals Me and My Moulton, over een jong meisje dat opgroeit in Noorwegen in de jaren zestig. Visueel de simpelste, zegt Scott, maar erg mooi gemaakt. Of Feast, een film van de Walt Disney’s Animation Studios, over een hondje met teveel eetlust.

Ook het Nederlandse A Single Life zou een kanshebber zijn (€): een verhaal over het leven van een vrouw, verteld aan de hand van een liedje waar ze in de film naar luistert. De productie is gemaakt door studio Job, Joris & Marieke. Scott noemt het “a very touching, very clever, surprising little movie”.

Maar drie minuten over? Bekijk onderstaande video voor een korte samenvatting van de films. Scroll naar beneden als je de hele trailers van de genomineerden wilt zien.

1. A Single Life, studio Job, Joris & Marieke

2. Feast, Walt Disney’s Animation Studios

3. My and My Mounton, Torill Kove

4. The Dam Keeper, Robert Kondo en Dice Tsutsumi

5. The Bigger Picture, Daisy Jacobs en Christopher Hees

    • Sterre van der Hee