Schrijfster To Kill a Mockingbird publiceert nieuw boek in juli

Auteur Harper Lee, schrijver van het bekende To Kill A Mockingbird, publiceert in juli een tweede boek. De titel is Go Set a Watchman. Het is Lee’s eerste nieuwe werk in vijftig jaar.

Schrijfster Nelle Harper Lee (archieffoto uit 2007). Foto AP / Rob Carr

Auteur Nelle Harper Lee, van het bekende To Kill A Mockingbird, publiceert in juli een tweede boek. Titel is Go Set a Watchman. Het is Harper Lee’s eerste nieuwe werk in vijftig jaar en heeft 304 pagina’s, schrijft persdienst AP. De eerste druk telt twee miljoen exemplaren.

Ze schreef het verhaal al in de jaren vijftig, zegt de 88-jarige schrijfster in een persverklaring:

“Een personage in het verhaal was Scout, een volwassen vrouw. Mijn redacteur vond de flashbacks naar Scouts kindertijd interessanter en overtuigde me een roman te schrijven vanuit het oogpunt van de jonge Scout [dat werd To Kill a Mockingbird, red]. Ik ben vereerd en verbaasd dat dit verhaal na al die jaren nu wordt gepubliceerd.”

Harper Lee werd beroemd met haar debuut To Kill a Mockingbird, een roman over de rassenverschillen in Amerika in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Ze won er een Pulitzer-prijs mee. Er werden wereldwijd veertig miljoen exemplaren van het boek verkocht. De roman werd in 1962 verfilmd, met Gregory Peck in de hoofdrol.

Lees in NRC Handelsblad: De fles won (€), een profiel over Harper Lee uit 2010.

    • Sterre van der Hee