PvdA: nieuwe Europese btw-regels zijn onwerkbaar voor webwinkels

Foto ANP / Roos Koole

Volgens de PvdA zijn de nieuwe Europese btw-regels onwerkbaar voor webwinkels. De administratieve lasten zouden zo groot zijn dat online verkopers hun bedrijf zouden moeten opgeven, zeggen Tweede Kamerlid Ed Groot en Europarlementariër Paul Tang.

Groot en Tang dringen aan op maatregelen en hebben schriftelijk vragen gesteld aan staatssecretaris Wiebes van Financiën en verantwoordelijk eurocommissaris Moscovici, schrijft persdienst ANP.

btw-tarief

Sinds 1 januari gelden nieuwe btw-regels voor ondernemers die online elektronische producten als films, muziek en/of e-books verkopen. Zij moeten het btw-tarief heffen van het land waarin de consument woont, in plaats van het Nederlandse tarief van 21 procent.

Dit leidt tot chaos, zeggen de PvdA’ers.

“Een Nederlands bedrijf dat bijvoorbeeld aan een Duitser een e-book verkoopt moet het Duitse btw-tarief van 19 procent aanrekenen. Dat geld moet hij dan aan de Duitse btw-dienst overmaken. Kleine ondernemers zijn niet in staat deze administratieve rompslomp uit te voeren.”

    • Sterre van der Hee