Pomphouders grensstreek verliezen kort geding over accijnsverhoging

Een protest van benzinepomphouders uit de grensstreek met Jan Nagel, Toine Manders en Henk Krol. De foto dateert uit april. ANP / Jerry Lampen

De twee pomphouders uit de grensstreek die een kort geding hadden aangespannen tegen de staat wegens inkomstenderving door de accijnsverhoging, hebben hun zaak verloren.

De pomphouders wilden dat de overheid een voorschot zou betalen op de schade die zij lijden als gevolg van de accijnsverhoging op diesel en lpg, die vorig jaar inging (lpg zeven cent per liter; diesel vier cent per liter). Dat wees de kortgedingrechter van de hand.

Volgens de rechter is het aannemelijk dat de accijnsverhoging heeft bijgedragen aan de slechte bedrijfsresultaten, maar staat niet vast in welke mate, weet persdienst ANP. De pomphouders hadden ook al in 2013 teruglopende resultaten.

‘Teleurgesteld’

Een van de pomphouders laat aan Optimaal FM weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak.

“Wij gaan verder met de bodemprocedure. Wij gaan de schade aanhangig maken bij de staat, daar hebben we nog steeds een goede hoop op. Alleen het tijdsbestek dat daarvoor staat, anderhalf jaar, is natuurlijk ernstig lang.”

De pomphouders hoopten dat door het kort geding de schade sneller werd betaald. Geldvorderingen worden doorgaans alleen bij een kort geding toegewezen, wanneer vrijwel zeker is dat deze ook in een bodemprocedure succesvol zijn.

Begin dit jaar zijn ook de accijns van benzine en (lpg)gas omhooggegaan.

Lees de uitspraak van de kortgedingrechter hier.

    • Mirjam Remie