Overheid gaat hooligans strenger aanpakken

Vechtpartijen in De Kuip ANP - Kay int Veen

De overheid gaat hooligans harder aanpakken. Vanmiddag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel om op te treden tegen supporters die zich voor het eerst misdragen.

Het geweld tijdens voetbalwedstrijden in de eredivisie was de afgelopen jaren stabiel. Toch vindt de Tweede Kamer dat burgemeesters meer moeten doen tegen voetbalgeweld. Door deze wet mogen zij strengere sancties opleggen aan hooligans die voor het eerst betrapt worden op een „ernstige verstoring” van de openbare orde. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als supporters gooien met stenen of vuurwerk naar de politie.

Burgemeesters mogen straks een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod niet alleen opleggen voor thuiswedstrijden, maar ook voor uitwedstrijden. Gemeenten waar een profclub is gevestigd kunnen daarover afspraken maken. Zo wil het kabinet voorkomen dat iemand die niet bij ADO Den Haag mag komen, wel naar FC Twente gaat als de Haagse club daar speelt. Voorwaarde: er moet een „ernstige vrees” zijn dat een hooligan de uitwedstrijd bezoekt en zich daar zal misdragen. Ook op grond van een stadionverbod van de KNVB of voetbalclub moeten hooligans sancties kunnen krijgen.

Burgemeesters kunnen niet alleen vaker, maar ook langere straffen uitdelen. Nu duurt een gebieds- of groepsverbod dertig aaneengesloten dagen. Dat wordt gewijzigd naar negentig dagen verspreid over een jaar.

Capaciteit politie en OM

De Tweede Kamer zette vorige week vraagtekens bij de capaciteit van de politie en het Openbaar Ministerie. Tijdens het debat stelde de Kamer kritische vragen over de naleving van het stadionverbod. Een uitzending van PowNews liet eerder zien dat sommige hooligans ondanks het verbod toch in het stadion wisten te komen. Onderzoek in opdracht van het ministerie wijst op onvoldoende menskracht bij de politie en het OM, maar de minister zeg dat beeld niet te herkennen.

Lees verder in NRC Handelsblad: De hooligan krijgt het weer wat moeilijker (€)

    • Anne Vader