‘Ondernemers verwachten groei’

NRC Q, de zakelijke website van NRC, meet vanaf nu elk kwartaal de stand van de economie. Ondernemers zijn positiever dan het CBS.

Hoe gaat het met de Nederlandse economie? Mwah, concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind vorige week. Het herstel is broos, fragiel. De vaart is er sinds het voorjaar van 2014 helemaal uit. Het is een sombere conclusie die het CBS nu al maanden achtereen trekt.

Ondernemers zijn nu enthousiaster, blijkt uit de vandaag voor het eerst gepresenteerde Q-barometer, een groot onderzoek onder Nederlandse bedrijven. Ondernemers verwachten dat de economie dit kwartaal aantrekt. Zes op de tien zijn optimistisch over de vooruitzichten van hun bedrijf. „De tijd voor groei is weer aangebroken”, constateert een van de hen tevreden.

Onderzoeksbureau Toponderzoek en NRC Q, de zakelijke website van NRC, meten vanaf nu elk kwartaal de stand van de economie. Vijfhonderd bedrijven uit alle sectoren, van de bouw en mode tot financiële dienstverlening en consultancy, deden mee. Drie belangrijke conclusies:

1 De omzet stijgt voorzichtig

Ruim 60 procent van de bedrijven is optimistisch over dit kwartaal, al spreken ze vooral van „kleine tekenen van verbetering” en „een hele voorzichtige stijging van de omzet”.

De consument reageert vooralsnog onzeker: „Goede en slechte weken wisselen elkaar af.” En bij sommige bedrijven gaat het nog gewoon slecht. Zoals een ondernemer in Emmen ervaart: „Klanten blijven weg uit het centrum en banken willen geen geld voor nieuwe investeringen verstrekken.”

2 Wakker liggen van de winst

Over de verkopen en vooral de winst maken veel ondernemers zich wel zorgen. Banken geven geen kredieten, de overheid bedenkt te veel wet- en regelgeving, en internet maakt „de groothandel kapot.” Maar dat hun eigen bedrijf in de toekomst ten onder gaat, daar geloven ze liever niet in. Een respondent: „Ik lig nergens wakker van, dat levert me alleen maar stress op.”

3 Minder ontslagen

Een op de tien bedrijven ontsloeg vorig kwartaal werknemers. Dit kwartaal denkt maar een op de twintig dat te doen. Goed nieuws voor de werknemers? Niet te vroeg juichen. Vast personeel wordt vaker ingewisseld voor freelancers. Zoals iemand zegt: „Wij werken uitsluitend nog met zzp’ers omdat de werkgeverslasten bijna niet meer op te brengen zijn.”

Ondernemers kijken in deze tijden ook graag naar elkaar. Wie doet het goed en waarom? Gevraagd naar het Nederlandse bedrijf waar ze jaloers op zijn, blijken de ondernemers verrassend eensgezind: ASML, de chipmachinefabrikant uit Veldhoven, wordt het vaakst genoemd. Dat is een „innovatief” en „creatief” bedrijf, dat „ontzettend veel geld verdient met een leuk product”. Wat ook meespeelt: anderhalve week geleden maakte ASML de hoogste jaaromzet uit zijn geschiedenis bekend.

    • Oscar Vermeer