Veroordeelde jihadist ontsnapt

De jihadist Omar H., die vorige week in hoger beroep werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, is ontsnapt terwijl hij in de gaten werd gehouden door veiligheidsdiensten. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van anonieme bronnen. Omar H. zou in Irak zijn en zich hebben aangesloten bij de Islamitische Staat (IS). Hij zou al maanden voor het beroep zijn vertrokken. Het OM heeft dat niet gemeld tijdens de zaak, waarin H. werd veroordeeld wegens voorbereiding van de internationale gewelddadige jihad. Het was voor het eerst dat een gerechtshof uitspraak deed op basis van een artikel uit de relatief nieuwe antiterreurwet. Het OM „vermoedt waar Omar H. zich bevindt”, zegt een woordvoerder. „Maar daar kunnen wij geen mededelingen over doen.” (NRC)