Oliebedrijven Exxon en BP zien inkomsten fors teruglopen

Door de lage prijs per vat schroeven oliebedrijven hun investeringen terug en zien ze de winsten snel verdampen.

De lage olieprijs dwingt ook BP het mes te zetten in zijn investeringen. Eerder al kondigden Shell, Chevron en Statoil aan te gaan besparen op uitgaven. In plaats van ongeveer 25 miljard dollar (ruim 22 miljard euro) verwacht BP in 2015 nu 20 miljard dollar uit te geven.

Vanochtend maakte de Britse oliemaatschappij bekend dat in het vierde kwartaal van 2014 een verlies was geboekt van 4,4 miljard dollar. Dat was onder andere veroorzaakt door een afschrijving van 3,6 miljard dollar op de winning van olie en gas in de Noordzee en in Angola.

Een jaar eerder had BP in hetzelfde kwartaal nog een winst geboekt van ruim 1 miljard dollar. De jaarwinst over 2014 kwam uit op 8 miljard dollar tegenover ruim 23 miljard dollar een jaar eerder.

Hoewel de olieprijs de afgelopen dagen weer een beetje omhoogkroop – vanochtend stond een vat Brent-olie op 55 dollar – houden de oliemaatschappijen voorlopig rekening met een lage olieprijs. Het afgelopen halfjaar zakte de prijs van Noordzee-olie van 115 naar rond de 50 dollar per vat.

BP-topman Bob Dudley stelde vanochtend bij de presentatie van de cijfers dat de prijs op de middellange termijn laag zal blijven. Volgens hem heeft zijn bedrijf een reset nodig. „We moeten ons aanpassen aan de nieuwe realiteit van lagere prijzen”, aldus Dudley.

Ook ExxonMobil, de grootste beursgenoteerde oliemaatschappij ter wereld, meldde gistermiddag dat de winst in het laatste kwartaal van 2014 ten gevolge van de lage olieprijs fors was gedaald: met 21 procent. Maar over verwachtte investeringen gaf het bedrijf geen nadere details.

Wel gaf het Amerikaanse bedrijf aan in de huidige markt ook mogelijkheden te zien om zijn positie te versterken. Een woordvoerder stelde dat het bedrijf „alert is op mogelijkheden om de portfolio uit te breiden”.

Behalve de lage olieprijs in het algemeen, hebben BP en ExxonMobil ook te lijden van de situatie in Rusland. ExxonMobil wordt geraakt door de sancties tegen haar partner Rosneft. BP heeft een belang van bijna 20 procent in Rosneft. In 2013 verdiende BP daar nog ruim 1 miljard dollar aan, in 2014 was dat slecht 470 miljoen dollar.