Nomineren kan niet meer. Nu alleen nog kiezen uit de honderden kanshebbers

De onafhankelijke krant Novaya GazetaFotos Novaya Gazeta, AFP, AFP, Stephan Roehl

Wordt het een Russische krant die kritisch schrijft over Poetin? Of Edward Snowden, paus Franciscus of een priester die vluchtelingen helpt? De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt pas in oktober bekendgemaakt, maar de duizenden mensen die nominaties mogen indienen, onder wie alle parlementariërs ter wereld, moesten dat voor 1 februari doen. Daaruit komt jaarlijks een lijst rollen van ongeveer tweehonderd namen. Het Nobelinstituut houdt die geheim, maar deskundigen hebben een lijst opgesteld met de kanshebbers. Daaruit blijkt dat vooral Mussie Zerai een goede kans maakt. De Eritrese priester heeft duizenden vluchtelingen geholpen die de oversteek vanuit Afrika hebben gemaakt. Ook de Japanner Nihon Hidankyo wordt genoemd. Hij vertegenwoordigt slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.