Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Nieuwsredacties zijn voor 3 procent niet-westers

Slechts 3 procent van de grote nieuwsredacties bestaat uit journalisten met een niet-westerse achtergrond.
Slechts 3 procent van de grote nieuwsredacties bestaat uit journalisten met een niet-westerse achtergrond. Foto: ANP XTRA/LEX VAN LIESHOUT

Het nieuws in Nederland wordt vrijwel geheel door autochtonen en andere westerlingen gemaakt. Slechts 3 procent van de journalisten op de negen grote nieuwsredacties heeft een niet-westerse achtergrond.

Dit blijkt uit een rondgang langs de hoofdredacteuren van onder meer NOS Nieuws, RTL Nieuws, Nu.nl en vier landelijke dagbladen. De redacties hebben nauwelijks etnische diversiteit en zijn daarmee niet representatief voor de bevolking: in Nederland is 11,7 procent van niet-westerse afkomst.

‘Situatie is onvermijdelijk’

Etnisch diverse redacties zouden het nieuws kunnen verbeteren, zeggen sommigen. Touria Ahayan, eindredacteur bij Hart van Nederland en zelf van Marokkaanse afkomst, zegt over die meerwaarde:

“Je kunt als Marokkaanse wat meer uitleg geven, zodat het nieuws meer feiten en minder vooroordelen bevat.”

De ondervertegenwoordiging komt vooral doordat weinig niet-westerse allochtonen kiezen voor de journalistiek, bevestigen opleidingen in Amsterdam en Utrecht.
Een betere afspiegeling zou mooi zijn, zeggen de ondervraagden, maar ze doen er niets aan. De hoofdredacteuren zien de situatie als onvermijdelijk. Quota of voorkeursbeleid zien ze niet zitten.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad: ‘Alle nieuwsmakers lijken op elkaar’