Nederlandse ondernemers geloven weer in de economie

Beeld NRC Q

Nederlandse bedrijven verwachten dat de economie dit kwartaal aantrekt. Zes op de tien ondernemers zijn positief over de vooruitzichten van hun bedrijf. Dat blijkt uit de Q-barometer: een nieuw, grootschalig onderzoek van NRC Q en onderzoeksbureau Toponderzoek dat vanaf nu elk kwartaal de stand van de economie onder bedrijven meet.

Het CBS is al maanden somber. Het herstel is “broos” en “het tempo is er sinds het voorjaar van 2014 helemaal uit”. De vijfhonderd bedrijven uit alle sectoren (van bouw en mode tot financiële dienstverlening en communicatie) die meedoen aan de Q-barometer zijn een stuk enthousiaster.

Dit is de stand van de economie in drie grafieken en een lijstje met bedrijven waar iedereen jaloers op is.

1. De omzet stijgt voorzichtig

De meeste ondernemers geloven er weer in. Ruim 60 procent van de bedrijven is optimistisch, al spreken ze vooral van “kleine tekenen van verbetering” en “een hele voorzichtige stijging van de omzet”. De consument reageert onzeker: “Goede en slechte weken wisselen elkaar af.” En soms gaat het nog steeds slecht. Zoals in Emmen:

“Klanten blijven weg uit het centrum en banken willen geen geld voor nieuwe investeringen verstrekken.”

2. Wakker liggen van de winst

Over de afzet en vooral de winst maken veel ondernemers zich zorgen. Banken geven geen kredieten, de overheid bedenkt te veel wet- en regelgeving, en internet maakt “de groothandel kapot.” Maar dat hun eigen bedrijf ten onder gaat, daar geloven ze dan weer niet in. Of ze denken er liever niet aan:

“Ik lig nergens wakker van, dat levert me alleen maar stress op.”

3. Minder ontslagen

Een op de tien bedrijven ontsloeg vorig kwartaal werknemers. Dit kwartaal denkt maar een op de twintig dat te doen. Goed nieuws voor de werknemers dus. Kanttekening: vast personeel wordt ingewisseld:

“Wij werken uitsluitend nog met zzp’ers omdat de werkgeverslasten bijna niet meer op te brengen zijn.”

4. En op deze vijf bedrijven zijn ze jaloers

    • Oscar Vermeer