Minister, mijd die wapenbeurs in Midden-Oosten

Wapenverkoop aan ’t Midden-Oosten is immoreel. Blijf weg van wapenbeurzen daar, aldus arabist en voormalig correspondent Rena Netjes en Midden-Oostenkenner Sylva van Rosse.

Nederland verkocht in 2013 voor 116,6 miljoen euro aan wapens aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In vrijwel alle landen in die regio is sprake van gewapende conflicten. Van 22 tot 26 februari vindt een grote wapenbeurs plaats in Abu Dhabi. Onze minister van Defensie gaat daarheen met een delegatie vanuit drie ministeries en de Nederlandse wapenindustrie.

Ongetwijfeld om geld te verdienen voor Nederland. Maar waarom wil de regering wapens verkopen in een regio die in brand staat? De problemen van het Midden-Oosten worden niet opgelost door meer wapens. Integendeel, het zou gebaat zijn bij ontwapening. De zogenaamde economische belangen zijn kortetermijnbelangen en bovendien immoreel. En wel om drie redenen:

1) De landen in deze regio zijn dictatoriaal. Oppositie voeren is er levensgevaarlijk en verschillende regeringen hebben recent geweld gebruikt tegen eigen burgers.

In 2013 verkocht Nederland wapens aan Qatar, Saoedi-Arabië en aan de Verenigde Arabische Emiraten. Deze landen voeren proxy-oorlogen in Libië en Syrië bijvoorbeeld. Qatar steunt in Libië politiek-islamistische partijen, terwijl de VAE die juist bestrijdt, zoals Qatar, Soedi-Arabië en de VAE alles en iedereen bestrijden die naar eigen zeggen de stabiliteit bedreigen. Zij dragen daarmee actief bij aan het ontstaan van falende staten.

De VAE (Verenigde Arabische Emiraten) is een groeiende macht in de regio. Het land is nummer 15 van wapenimporteurs internationaal. Saoedi-Arabië, nummer 5 van landen die wapens importeren, gaf in 2013 67 miljard uit aan wapens. Het land is berucht om zijn mensenrechtenschendingen.

Nederland leverde in 2013 ook wapens aan Egypte. In dat land is het democratiseringsproces ernstig gestagneerd en worden aan de lopende band politieke activisten opgepakt. Daarnaast is er sprake van geweld tegen burgers. Afgelopen zomer nam het kabinet een besluit dat weer marinewapens aan het militaire regime geleverd mogen worden, omdat anders de concurrentiepositie van Nederland in het geding zou komen.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Minister, mijd die wapenbeurs in Midden-Oosten’ (€)