Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Leeuwarden krijgt een mistfontein

Ontwerp van Jaume Plensa voor de fontein die hij in Leeuwarden bouwt in het kader van het project Eleven Fountains
Ontwerp van Jaume Plensa voor de fontein die hij in Leeuwarden bouwt in het kader van het project Eleven Fountains Ontwerp Jaume Plensa

Een mistfontein van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa (59) moet het nieuwe icoon van de stad Leeuwarden worden. Hij bestaat uit twee zeven meter hoge beelden van twee gezichten, omringd door mist. De fontein komt te staan in het stationsgebied van Leeuwarden, dat voor 22 miljoen euro heringericht en deels autoluw wordt. De gezichten, van een jongen en een meisje met gesloten ogen, worden vervaardigd van een witte marmerachtige steensoort en zijn naar elkaar toe gewend. De beelden worden gemodelleerd naar bestaande gezichten van een jongen en meisje van tussen de 10 en 14 jaar uit Leeuwarden. Hiervoor vindt nog een selectie plaats. „Jaume Plensa vindt Friesland fantastisch. Hij zag nevels boven het Friese land”, licht projectleider Anna Tilroe de keuze van de kunstenaar voor een mistfontein toe. „Hij zei dat het water in Friesland uit de grond komt.”

De fontein is onderdeel van het project ‘Eleven Fountains’, een van de grote projecten van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Hierbij krijgen de Friese Elf Steden elk hun eigen unieke fontein; het streven is om ze alle elf in 2018 gereed te hebben. Voor de andere fonteinen zijn inmiddels zeven kunstenaars gevonden, onder wie Marina Abramovic (Harlingen), Lucy en Jorge Orta (Sloten) en Mark Dion (Stavoren). Eind dit jaar worden de concepten daarvan bekend gemaakt.

„Een fontein is iets wat mensen bindt”, verklaart Tilroe. „Het is vaak een centrale plek in een stad waar mensen elkaar treffen.” Dat sluit in haar ogen aan op het idee van gemeenschap, de mienskip, dat Friesland wil uitdragen. Ze is vol lof over het feit dat een kunstenaar nu vanaf het begin kan meedenken over de ontwikkeling van een gebied. Watertechnologie-instituut Wetsus in de Friese hoofdstad is betrokken bij de technische uitvoering van de fontein. Tilroe: „De mist mag niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid en moet ook bij winderig weer zichtbaar blijven.”

Jaume Plensa maakte in 2004 een moderne fontein voor het Millennium Park in Chicago, de Crown Fountain.