Ben jij ook Funda-verslaafd?

Beeld NRCQ

Nederlanders kopen per maand zo’n 12.000 huizen, maar ze bezoeken 22 miljoen keer per maand de grootste huizenwebsite Funda. Het credo op Funda lijkt: wel kijken, niet kopen.

Misschien komt dat ook wel door dat deel van de Fundabezoekers voor wie huizen kijken neigt naar een obsessie. Ze moeten eigenlijk een klus afmaken, maar zodra ze ‘even een huis checken’ zijn ze urenlang zoet. Het zijn mensen die het heel normaal vinden met hun zus of vriend te praten over die opknapper, dat grachtenpandje of die enige woonboerderij op Texel, terwijl ze helemaal niet willen verhuizen. Van wie het hart harder gaat kloppen van huizen met prachtige mogelijkheden voor de hobbyist, hoewel ze in hun eigen huis nog niet toekomen aan het leggen van een paar plintjes.

En het zijn niet de minsten, zij die geregeld smachten naar een shotje Funda. Ze zijn niet per definitie werkloos, zielig of asociaal. Oud NRC-columnisten Aaf Brandt Corstius en Renske de Greef schreven over hun Fundaverslaving, actrice en regisseur Sanne Vogel zei ‘s nachts urenlang huizen in te richten.

En jij? Ben jij verslaafd? Doe de quiz.

Een favoriete bezigheid van deze verslaafde zielen: elkaar bizarre huizen toesturen. En daar kun je veel van leren. Deze acht fouten zouden zij bijvoorbeeld nooit maken, als ze hun huis te koop zouden zetten. (Alle foto’s komen van Funda. De geciteerde teksten heeft de verkopende partij erbij gezet.)

    • Anna Vossers