Kijk, hij leeft. Na vijf maanden doken er weer foto’s op van Fidel Castro

Estudios Revolucion / Cubadebate

Nee, Fidel Castro is niet dood. En ook niet bijna, want de 88-jarige Cubaanse oud-leider heeft een paar weken geleden nog gepraat met een universitair student. Het is dat we het weten. Hier is het bewijs.

Die foto’s waren nodig, want vorige maand circuleerden nog hardnekkige geruchten dat de oud-president zou zijn overleden. Het was vooral zo opvallend dat hij zich na de aankondiging van de historische toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten op 17 december zo lang stil had gehouden. Dat voedde pas echt speculaties over zijn toch al fragiele gezondheid.

Hij spreekt, dus hij leeft

De geruchten bleken niet te kloppen. Sterker nog: de Cubaanse revolutieleider sprak zich vorige week toch nog positief uit over het aangekondigde verzoeningsprogramma van zijn broer Raúl met de VS. Oké, hij deed dat in een brief in de communistische partijkrant Granma, dus het viel niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat hij ook echt de briefschrijver was. Maar er stond in elk geval in dat “elke vreedzame oplossing voor de problemen tussen de VS en de mensen van Latijns-Amerika moet worden bekeken”.

En nu zijn er dus foto’s. De eerste van Castro in meer dan vijf maanden. De laatste foto’s dateerden alweer uit augustus. Toen was Castro te zien met de Venezolaanse president Nicolas Maduro. De oud-president voert in deze nieuwe reeks een geanimeerd gesprek met een jongere man, studentenleider Randy Perdomo Garcia. De ontmoeting zou op 23 januari hebben plaatsgevonden.

Dieren uit Namibië

Perdomo Garcia en zijn gastheer zouden gedurende drie uur onder meer hebben gesproken over internationale politiek, landbouw en astronomie. En over de dieren die Namibië heeft gedoneerd aan de nationale dierentuin van Cuba. En:

“Net toen ik weg wilde gaan, zette hij het gesprek voort over nieuwe manieren om ziekten te bestrijden, waaronder diabetes, met de productie van natuurlijk voedsel. Hij weidde uit over Cuba’s banden met Afrika - van de bijdrage aan de onafhankelijkheid van landen tot het einde van de Apartheid en de huidige bijdrage van Cubaanse artsen aan de strijd tegen ebola.”

Castro houdt, kortom, nog precies bij wat er speelt. Dit zijn enkele van de foto’s van dat gesprek:

Foto EPA / Estudios Revolucion / Cubadebate

Ook te zien: de vrouw van Fidel Dalia Soto del Valle. Foto EPA / Estudios Revolucion / Cubadebate

Foto EPA / Estudios Revolucion / Cubadebate

Foto EPA / Estudios Revolucion / Cubadebate

Foto EPA / Estudios Revolucion / Cubadebate

Foto EPA / Estudios Revolucion / Cubadebate

De rest van de foto’s is hier te vinden.

    • Laura Klompenhouwer