Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kamer benoemt nieuwe Nationale ombudsman: Reinier van Zutphen

De huidige president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven Reinier van Zutphen is benoemd tot de nieuwe ombudsman.
De huidige president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven Reinier van Zutphen is benoemd tot de nieuwe ombudsman. Foto ANP/Lex van Lieshout

Reinier van Zutphen is vandaag door de Tweede Kamer benoemd tot Nationale ombudsman. Hij volgt Alex Brenninkmeijer op, die dertien maanden geleden vertrok.
Op dit moment is Van Zutphen nog president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Vorige week bleek al dat Van Zutphen was voorgedragen als nieuwe ombudsman. Hij is senior raadsheer en sinds 2012 president van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Van 2007 tot 2012 was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak.

Twitter avatar 2eKamertweets Tweede Kamer Reinier van Zutphen gekozen als Nationale ombudsman. Lees meer http://t.co/PsjvbSPwMr #ombudsman #TweedeKamer

Eerder was het de bedoeling dat voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom de nieuwe ombudsman zou worden. Toen echter bleek dat hij zich in het verleden negatief had uitgelaten over Marokkaanse taxichauffeurs kwam er veel kritiek op diens benoeming. Na ophef over zijn ontslagvergoeding bij de ANWB, trok Van Woerkom zich vervolgens terug. Frank van Dooren nam in de tussentijd waar als ombudsman.

Van Zutphen is benoemd via een nieuwe procedure, waarbij een speciale commissie van Kamerleden hem uit een lijst van 65 kandidaten heeft gekozen. Van de 134 geldige stemmen gingen er 129 naar Van Zutphen.