Journalist Geerdink in Turkije vervolgd voor ‘propaganda’ PKK

Fréderike Geerdink Foto ANP

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink wordt in Turkije vervolgd op verdenking van ‘propaganda maken voor een terroristische organisatie’. Dat kan haar op een celstraf van vijf jaar komen te staan.

Geerdink bericht vooral over de Koerden en de strijd voor meer zelfbeschikking en minderhedenrechten. Ze schrijft in het Nederlands en het Engels en woont als enige buitenlandse journalist in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het land. Ze heeft onder meer een column op een Turkstalige website.

Op 6 januari kwam een antiterreurteam Geerdink onverwacht halen en doorzocht haar huis. Ze werd verhoord en kreeg te horen dat ze werd verdacht van propaganda voor een terreurorganisatie, de gewapende PKK.

Het was al jaren niet voorgekomen dat buitenlandse journalisten in Turkije actief de mond werd gesnoerd. Bovendien viel haar arrestatie samen met een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije. Hij bezocht juist een conferentie waarbij president Erdogan benadrukte hoe vrij de pers in Turkije volgens hem is.

Koenders kaartte de arrestatie aan bij Ankara. Geerdink werd goed behandeld en na verhoor thuisgebracht. De officiële uitleg was dat twee keer over de inhoud van haar berichten zou zijn geklaagd en ze naar het bureau moest voor een toelichting.

Het onderzoek liep door. Gisteren hoorde Geerdink dat de aanklager wil vervolgen en de rechter daarin meegaat. Op 8 april begint de zaak.

Er zitten tientallen journalisten vast in Turkije. De Turkse hebben het moeilijker dan buitenlanders, zeker als ze over de Koerdische zaak schrijven. „Het lastigvallen van buitenlandse journalisten zit tegenwoordig ook in het pakket”, aldus Geerdink.

    • Marloes de Koning