Jij leidt ingewikkelde debatten en bent veel op pad

Beeld iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Debat coördinator
Bedrijf: Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI)
Wat valt op aan de vacature: “KIVI helpt de werking en impact van technologie voor onze samenleving te duiden en stimuleert debat en samenwerking tussen ingenieurs en professionals van andere disciplines.”

Wat ga je dan doen?

Met vijfhonderd bijeenkomsten per jaar organiseert KIVI, de beroepsvereniging van ingenieurs, veel activiteiten voor hun twintigduizend leden. De vereniging regelt trainingen, lezingen en congressen en heeft als doel techniek en het werk van ingenieurs zo veel mogelijk zichtbaar te maken. Wat jij gaat doen? Als debatcoördinator organiseer en leidt je debatten. Je bent veel op pad, naar naar universiteiten, hogescholen, jaarcongressen, overheden en bedrijven. Talent development manager Barbara Gemen:

“We willen dat onze bijeenkomsten interactiever worden, waarbij iedereen kan meepraten over het vak en hun carrière. De debatcoördinator zoekt naar interessante thema’s, leest zich in en reist het hele land door. Je moet thema’s die inhoudelijk ingewikkeld zijn, leuk kunnen brengen.”

Waarom zoeken ze iemand?

De functie is helemaal nieuw. Het KIVI is vrij klein en kan nog wel iemand erbij gebruiken. En, de doelstelling van de vereniging is om ingenieurs te ondersteunen in hun carrière, het beroep van ingenieur beter bekend te maken en te laten zien wat het werk inhoudt, dus een debatleider is geen overbodige luxe.

Wat verdient dat?

Tussen de 40.000 en 45.000 bruto per jaar afhankelijk van opleidingen en werkervaring.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt ongeveer dertig collega’s. De vereniging is heel informeel en je gaat veel samenwerken met de redactie van het vaktijdschrift dat het KIVI uitgeeft. Zij schrijven over een thema, jij organiseert een debat. De helft van je collega’s is zelf ook ingenieur, de andere helft heeft een andere achtergrond. Gemen:

“We organiseren enorm veel bijeenkomsten, het is altijd rennen en vliegen. Je moet ook wel echt affiniteit hebben met techniek, want het gaat altijd over de inhoud. En, je moet communicatief sterk zijn en al die slimme ingenieurs een beetje aankunnen in het debat.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

“Ik spring zelf ook vaak in de auto en het is hartstikke leuk om even op de technische universiteiten in Delft en Eindhoven rond te lopen”. Je moet het wel willen, je iedere keer weer inlezen in een nieuw onderwerp. Een debat leiden over kernenergie en er niets van af weten, wordt lastig. Je hoeft zelf geen technische achtergrond te hebben, maar wel ”een beetje een journalistieke inslag” hebben en vlot kunnen presenteren. Hou je erg van publiekelijk spreken, maar heb je niets met techniek, dan kun je volgens Gemen maar beter wegblijven.

    • Sophie Frankenmolen