Jessamyn Lovells identiteit werd gejat. Ze maakte er een kunstproject van

Vijf jaar geleden werd Jessamyn Lovells portemonnee gejat. Erg vervelend, maar dat was niet het enige dat gestolen werd. De dievegge pleegde identiteitsfraude met Lovells documenten. De Amerikaanse fotografe besloot niet alleen aangifte te doen, maar ook een artistiek project te maken van de situatie.

Lovell ontdekte de fraude toen er mysterieuze rekeningen voor onder meer huurauto’s en snelheidsovertredingen op de deurmat landden, alsook een oproep om in de rechtbank te verschijnen op verdenking van diefstal. De fotografe gaf gehoor aan de oproep en ging naar het rechtsgebouw in Oakland.

“De hele ochtend zat ik daar te wachten terwijl ik mensen in handboeien afgevoerd zag worden. Ik was erg bang dat ik ook meegenomen zou worden.”

Zo ver kwam het gelukkig niet. De aanklacht tegen Lovell werd ingetrokken, maar de fraudeur die zich voor haar uitgaf was nog op vrije voeten en ging rustig door met haar activiteiten.

“Ik was zo ontzettend kwaad, zo kwaad was ik nog nooit geweest. Toen besloot ik haar stappen na te gaan en er een project van te maken.”

De achtervolging

In 2011 kreeg de fotografe te horen dat een vrouw, Erin Colleen Hart, was gepakt voor fraude met Lovells identiteit. Ze moest een jaar brommen voor de oplichting, bankfraude, valsheid in geschrifte en inbraak. Eind goed, al goed, zou je kunnen stellen. Maar Lovell wilde het hier niet bij laten.

Ze huurde een privédetective in, die de datum wist te achterhalen waarop Hart vrij zou komen. Samen wachtten ze de oplichter op buiten de gevangenis. Lovell wilde haar direct aanspreken en confronteren, maar dat werd door de onderzoeker afgeraden. Dus pakte ze haar camera en nam ze de eerste foto in wat een fotoproject zou worden.

“Ik baseer al mijn werk op dingen die ik meemaak. Ik wilde een profiel van haar (Hart, red.) opbouwen als een manier om de keuzes te begrijpen die zij heeft gemaakt die tot het kruisen van onze paden heeft geleid. Dat waren haar keuzes, niet de mijne.”

Hart was iemand die zich veel verplaatste. Lovell zat er bovenop en volgde haar als ze met de bus reisde, wachtte dagenlang buiten haar huis en achtervolgde haar zelfs met de auto. Ook reisde ze naar plaatsen waar Lovell had gewoond en ondervroeg ze huisbazen en portiers.

“Deze vrouw betrad mijn leven zonder mijn toestemming. Ik gebruikte die ervaring vervolgens zonder haar toestemming om iets nieuws te creëren.”

Het resultaat

Volgende maand verschijnt het fotoboek “Dear Erin Hart,” bij SF Camerawork. In 2014 organiseerde ze een tentoonstelling waarop enkele foto’s getoond werden. Lovell maakte eerder projecten die met identiteit te maken hadden.

Op haar website heeft Lovell enkele foto’s geplaatst die in haar boek zullen verschijnen.

    • Casper van der Veen